INICIDENTI U OMANSKOM ZALIVU: Tankeri u plamenu, posade spasene (FOTO)

D. SAVIĆ

13. 06. 2019. u 10:15

Ovaj incident se dogodio samo mesec dana posle napada na četiri naftna tankera nedaleko od obala Ujedinjenih Arapskih Emirata i strateškog Ormuskog moreuza

ИНИЦИДЕНТИ У ОМАНСКОМ ЗАЛИВУ: Танкери у пламену, посаде спасене  (ФОТО)

AP Photo

POSADE sa dva tankera u Omanskom zalivu su spasene pošto su napustile plovila u plamenu, pogođena "misterioznom" eksplozijom u trenutku jasno rastućih tenzija između SAD i Irana. Ovaj incident se dogodio samo mesec dana posle napada na četiri naftna tankera nedaleko od obala Ujedinjenih Arapskih Emirata i strateškog Ormuskog moreuza, za šta su SAD krivile Iran, dok je Teheran to demantovao, a Savet bezbednosti UN nije upro prstom ni u jednu zemlju.

U tom incidentu, međutim, šteta je bila mala, i niko nije evakuisan. Ovog puta je reč o daleko ozbiljnijoj situaciji, tankeri su pretrpeli ozbiljnu štetu. Iran je potvrdio da je spasao 21 člana posade sa tankera "Kokuka kurejdžes" u japanskom vlasništvu koji je plovio pod zastavom Paname, i 23 sa plovila "Front Alter" u norveškom vlasništvu, pod zastavom Maršalskih ostrva. Svi spaseni su prevezeni u luku Jask. Na "Front Alterovom" tankeru bilo je i 11 Rusa.

I SAD tvrde da su učestvovali u spasavanju sa tankera koji su izlazili iz Omanskog zaliva. Američka Peta flota je prenela da je dobila pozive u pomoć tankera, navodeći da su brodovi "verovatno mete napada".

Prvi požar izbio je na brodu sa maršalskom zastavom, koji je bio 25 nautičkih milja od iranske obale. Prevozio je metanol iz Katara ka Tajvanu. Oko sat kasnije drugi brod pod panamskom zastavom se zapalio, samo malo dalje. I taj brod je prevozio metanol iz Saudijske Arabije ka Singapuru.

No, uzrok požara na tankerima u blizini jednog od najprometnijih pomorskih puteva, kojim prolazi i oko petina ukupne svetske nafte, zasada je nejasan iako se veruje da su izazvani napadom. Jedni tvrde da je tanker pogođen torpedom, drugi sugerišu minski napad. Teheran primećuje da je neobično da se incident dogodio tokom posete japanskog premijera Šinzo Abea Iranu.

- Neko pokušava da destabilizuje odnose Irana i međunarodne zajednice - izjavio je za britanski Bi-Bi-Si iranski zvaničnik, poričući veze s incidentom.


Analitičari procenjuju da će ovaj incident dalje produbiti napetosti u strateški važnom pomorskom prolazu kroz koji prolazi stotine miliona dolara vredne nafte. SAD su već posle prvog incidenta uputile u ovu oblast nosač aviona i bombardere B-52 kao odgovor na navodni plan Irana da napadnu američke snage na moru. Iran odbacuje takve optužbe i optužuje SAD za agresivno ponašanje. Teheran je spreman da podigne nivo bezbednosti u svojim vodama i odbija pregovore sa SAD.


CENE LETE U NEBO

CENA severnomorske nafte tipa "brent" porasla je za čak 4,0 odsto, nakon izveštaja o eksplozijama koje su se dogodile na dva tankera u Omanskom zalivu u blizini iranske obale. Cena "brenta" se, ipak, kasnije nešto uravnotežila, zabeleživški skok od 2,38 odsto na 61,37 dolara za barel.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Zaboravljeno koferče

13.06.2019. 17:00

@Grof - Pa znaš, brod je napravljen da plovi. Ako bi bio u Norveškoj koja bi mu bila svrha? Tanker je brod koji prevozi naftu i njene derivate, pa mu je valjda normalno da ide u Zaliv jer tamo se vadi nafta, od oga žive zalivske zemlje. Ne razumem koji je smisao tvog komentara.

Мр Радомир Шћепановић

13.06.2019. 17:13

Како је дошло до оштећења?