Najnovije vesti
Kultura Vesti
Kako je Mirjana Karanović postala Petrija

Kako je Mirjana Karanović postala Petrija

Nastao na osnovu knjige Dragoslava Mihailovića, film "Petrijin venac" je jedno od remek dela domaće kinematografije. Kako je umalo postao serija i zašto je reditelj Srđan Karanović za naslovnu ulogu izabrao, tada još studentkinju, Mirjanu Karanović, saznajte u knjizi koju vam "Blic" poklanja u utorak 18. juna.

Knjiga o kultnim filmovima na poklon ovog utorka Foto: RAS Srbija
Knjiga o kultnim filmovima na poklon ovog utorka

- Goran Marković mi je kao studentkinju sa Akademije, doveo Miru Karanović . On mi je skrenuo pažnju na nju. Ruku na srce, mučio sam se da nađem glumicu koja će igrati Petriju. Probao sam mnoge glumice, vrlo slavne u to vreme... više ne znam ni koje sve. Ali nije valjalo, nije bilo kako treba, bilo je nekako lažno… Kaže Goran: "Ima jedna na Akademiji, možda je mnogo mlada al’ treba da je vidiš, a preziva se kao ti, zato sam je zapamtio. Opisivao mi njeno lice, uveravao da je pozovem. Bude jedno probno snimanje, pa drugo, i ja prelomim. A  drugačije sam bio zamišljao Petriju - ispričao je reditelj autorki knjige koja je deo edicije "Kultni domaći filmovi".

U knjizi vas očekuju do sada neobjavljene fotografije iz filma, delovi scenarija, razgovori sa glavnim protagonistima...

Inače, film u produkciji Centar filma, nedavno je i remasterizovan u okviru projekta Vip kinoteka.

Čitajte "Blic" i ovog utorka na poklon dobijate knjigu o filmu "Petrijin Venac".