Počinje Festival Dok’n’Ritam 1

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam pod sloganom „Mi smo na putu, mi pravimo put“ biće održan od 13. do 16. juna u Beogradu. 

Ovaj jedinstveni Festival koji se sastoji od  takmičarskog i revijalnog dela biće održan na tri lokacije: Dorćol Platz-u, Domu omladine Beograda i Domu kulture „Studentski grad“

Stihovi Milana Mladenovića, koji su iskorišćeni za slogan, precizno opisuju program i atmosferu koju nosi 4. Dok’n’Ritam: filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopstvenog puta, ne odustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Ove godine, za dve nagrade takmiči se deset filmova, čija je tema muzika, u međunarodnoj konkurenciji, koji će biti premijerno prikazani u Srbiji, piše Kaleidoskop.

Dok’n’Ritam nam donosi filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, „Nebesku temu“, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri: reditelj, muzičar, novinar.

Sekcija Work in Progress predstavlja dokumentarne projekte u nastajanju: Rok kamp za devojčice – FEMIX i „YU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu“ – Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige „Život sa Idi(j)otima“ i gostovanje autora Nenada Marjanovića  Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige „Našao sam dobar bend“ Borisa Hrepića, „Pamtite me po pjesmama mojim“ Bogice Mijatovića, „Trenutak koji čekam“ Miroslava Dimića, „Muzika & muabeti“ Nenada Georgievskog.

Sa gostima iz regiona biće razgovora o njihovim filmovima i iskustvima vezanim za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma.

Na 4. Dok’n’Ritam festivalu sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa. Eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg Bunt rok festivala.

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (D’N’R) prvi je ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016, u Domu kulture „Studentski grad“, koji je tada bio glavni organizator festivala.

– U Srbiji je ovo prvi takav festival, čiji je cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, tj. čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života. Dakle, prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga – književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu D’N’R festivala, koji će u svojoj DNK sadržati dokumente našeg ritma – kaže Sandra Rančić, autor projekta, osnivač i umetnička direktorka festivala DNR.

U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije, a koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaraoca koji učešćem na tribinama, tematskim panelima, doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje Dokumenata Našeg Ritma, što je tematski okvir festivala.

Posebni programi unutar festivala na svaki način su fokusirani na ovu oblast:  program Notabook donosi promocije i  predstavljanja muzičkih knjiga, a  sekcija Work in Progress posvećena je  muzičkim dokumentarcima nacionalne produkcije. Novost koja odvaja DNR od sličnih festivala, jeste da se u ulogama učesnika u razgovoru, a ponekad i u ulozi moderatora u programima, neretko pojavljuju poznati muzičari kojima je ova vrsta nastupa poseban izazov.

Promovisanje i afirmacija novog žanra – podžanra u dokumentaristici i kinematografiji uopšte – u svetu je već izuzetno aktuelni žanr – muzički dokumentarac, ovenčan je sa tri Oskara u prethodnih sedam godina. Poslednjih desetak godina u regionu snimljeno je i snima se sve veći broj muzičkih dokumentaraca, a u susednim državama se održavaju veoma posećeni festivali ovog tipa.

Prethodna tri izdanja festivala obeležila je sjajna atmosfera, zanimljivi gosti, veliki broj premijerno prikazanih filmova, a  pobedničke skulpture i  finansijske nagrade, otišle su u ruke stvaralaca čiji filmovi govore o zatvaranju kultnih klubova, sastavima  Zabranjeno Pušenje, Buldožer, sviranju rokenrola u skloništima pod vihorom ratova devedesetih, Žikici Simiću,  zarobljenom vremenu iz ugla Pece Popovića, obožavaocima Džastina Bibera, koji žive na ovim prostorima…

Programi u Dorćol Platz-u biće održani 13. i 14. juna, Domu Omladine Beograda 15. i 16. juna, a paralelno, jedan deo programa u Domu Kulture Studentski Grad. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari