Košarkaška pijaca: Hajns bi da ostane, Abrines pregovara s Barsom, Žalgiris ima pojačanje

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.06.19. | 15:15

Dosta dešavanja na evropskom tržištu

Košarkaška sezona polako se bliži kraju, a priče o potencijalnim transferima uveliko su u centru pažnje. Najveći evropski klubovi već su napravili okvirne planove za leto, a čini se da će tržište biti aktivno kao retko kada u poslednjih nekoliko godina.

Jedna od vesti koje su podigle najveću pažnju jeste potencijalni povratak Aleksa Abrinesa u Barselonu. Prema saznanjima dobro obaveštenog novinara katalonskog Rac 1 Maka Mundeta španski reprezentativac je već ušao u pregovore s klubom u kojem je ponikao i izgradio put do NBA lige. Razgovori jesu u toku, ali dogovor još nije postignut.

Izabrane vesti

Abrines je igrač Barselone bio u periodu od 2012. do 2016. godine, kada je otišao u Oklahomu. Odigrao je 91 evroligašku utakmicu s Blaugranom, posle čega je upisao još 185 nastupa za Tandere. Ipak, u februaru je otpušten i od tada je slobodan igrač.

Abrinesov eventualni dolazak ne bi se kosio s izvesnim transferom Korija Higinsa iz CSKA, koga u Kataloniji čeka višegodišnji ugovor vredan 10.500.000 evra. Opet, to znači da se Barselona najozbiljnije sprema za napad na vrh evropske klupske košarke.

Kada je u pitanju aktuelni šampion Evrope, posle izjava prvog čoveka Andreja Vatutina da će tokom leta biti velikih promena i da o tome zasad ne može da govori, oglasio se i kapiten Kajl Hajns. Iskusni centar i jedan od najzaslužnijih za novo osvajanje Evrolige sada je praktično slobodan igrač, pošto mu je istekao ugovor s CSKA. On bi voleo da ostane u Moskvi, ali tvrdi da to sada više ne zavisi od njega...
“Pitanja o dešavanjima na tržištu su za mog agenta. Lično bih voleo da ostanem, ali to je sada samo moja želja“, priznao je Hajns.

S obzirom da je Dimitris Itudis produžio ugovor s klubom, te da ga Grk vidi kao svoju desnu ruku, moguće je da će Hajns dobiti produžetak saradnje. U suprotnom, već se šuška o mogućem povratku u Olimpijakos, gde se sada u vezu dovodi i Matijas Lesor.

Hajns je za rusku Izvestiju govorio i o odlasku Korija Higinsa iz Moskve.
“Veliki gubitak za tim i mene lično. Četiri godine smo najbolji prijatelji i iskreno sam mislio da ćemo biti zajedno i dalje. Iskreno mi je žao što nećemo biti saigrači više, ali mi je jako drago što je dobio ugovor kakav je želeo“.

Edvin Džekson će karijeru posle Budućnosti najverovatnije nastaviti u Asvelu i tako će i sledeće godine igrati u Evroligi, samo ovoga puta u svojoj zemlji i svom klubu. On bi trebalo da pomogne klubu da se podigne do većih visina sada kada će igrati najjače takmičenje u Evropi.

Što se tiče noviteta u Evroligi, Žalgiris je doveo pojačanje iz Galatasaraja – Najdžela Hejsa. Mladi krilni košarkaš potpisao je dvogodišnji ugovor s Žalgirisom (1+1) i trebalo bi da bude veliko pojačanje za litvanskog giganta u budućnosti.

Hejs je u Galatasaraju beležio prosečno 15,7 poena i 5,6 skokova, uz 1,8 asistencija u Evrokupu. U domaćem prvenstvu je imao oko 12,3 poena i 5,2 skoka i dve asistencije po utakmici.

Pre Galatasaraja Hejs je odigrao ukupno devet utakmica za Los Anđeles Lejkerse, Toronto Reptorse i Sakramento Kingse zajedno.

Foto: Star Sport, Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara