Ekonomija

0

Ljajić: Neophodna regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu

Autor: VV

Izvor: Beta

Ljajić: Neophodna regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu

Izvor: Ilustracija / Foto: Beta / Emil Vaš

"Iako često govorimo o regionalnoj saradnji na ovakvim skupovima, nje je u praksi sve manje što zbog globalnih dešavanja i trgovinskih ratova među velikima, što zbog toga što se u regionu Zapadnog Balkana više ponašamo kao konkurenti nego kao partneri, a u prilog tome govore necarinske barijere i uvođenje taksi koje obesmišljavaju svaki vid regionalne saradnje", rekao je Ljajić na otvaranju 15. Međunarodnog sajma privrede.

"Mi pričamo o regionalnoj saradnji", rekao je Ljajić, "a osim trgovine, ta saradnja se zapravo na drugim osnovama i ne odvija, a i trgovinu prati pregršt problema".


Foto: Beta, Ministarstvo trgovine


Kako bi se regionalna saradnja pospešila, naveo je Ljajić, neophodna je politička volja za uklanjanje svih barijera i stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora.

Ljajić je istakao da treba unaprediti infrastrukturu na graničnim prelazima i uskladiti radno vreme inspekcijskih službi, "uhvatiti korak s četvrtom industrijskom revolucijom" da bi se stvorilo zajedničko digitalno tržište.

Na otvaranju sajma su bili i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministar Severne Makedonije Zoran Šapurić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR