Ruski model automobila satelita 2019.

vk.com/tosky_vk
Mali korak za Dmitrija Rogozina

Godinu dana nakon što je Elon Mask poslao svoj Tesla automobil u svemir, Rusi su u poslali model Lade Nive, nešto skromniju verziju satelita.

Lada Niva nije sportski automobil, već stari model iz vremena SSSR-a.

Mask je u svemir poslao sportski auto s lutkom Starmena (Dejvid Bouvi), dok su Rusi u Ladu stavili lutku predsednika ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina.

Glasanje je organizovano preko interneta, a najveći broj glasova je dobio upravo Rogozin. U užem izboru se našao i pokojni Stiven Hoking.

Lada i Rogozin popeli su se na visinu od 20 kilometara, pre nego što se uz pomoć padobrana spustio na 150 kilometara od mesta lansiranja.

Iako ovo nekome deluje kao šala, ideja kompanije koja je poslala automobil u svemir, jeste da prikupi podatke koji će se kasnije koristiti u dizajniranju kabina u kojima će moći da se provede duže vremena u strastoferi i koje će moći da nose više tereta.

Dmitrij Rogozin poznat je po svojim stavovima o svemirskoj nauci. Pre nekog vremena, uporedio je raketu Sojuz-2 sa Ladom i nove Angara projektile sa šleperima.

Pored toga on je prilikom uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini svojevremeno rekao da ukoliko Amerikanci nastave da sprovode sankcije protiv Rusije, mogu u svemir da putuju samo trampolinom.

Rogozin na visini od 20 kilometara od zemlje

vk.com/tosky_vk
Rogozin na visini od 20 kilometara od zemlje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari