EU u problemima: Zaustavlja se proizvodnja ako Kina obustavi isporuku minerala "retke zemlje"

EU nema strategiju kako da obezbedi kontinuiranu nabavku ključnih sirovina, ukoliko Kina iskoristi izvoz sirovina kao sredstvo u trgovinskom ratu SAD i Kine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.06.2019.

13:30

EU u problemima: Zaustavlja se proizvodnja ako Kina obustavi isporuku minerala
Foto: Epa/TOMS KALNINS

Naime, Kina je vodeći svetski dobavljač minerala iz grupe "retke zemlje".

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem izjavila je da je Evropska komisija počela podrobno da razmatra to pitanje, ali da nije razvila jasnu strategiju, prenosi Rojters.

"To je definitivno nešto o čemu smo počeli da razgovaramo. Još nemamo strategiju u vezi sa tim, jer je to samo pretnja. Ipak, ovo je stvar gde moramo da budemo sigurni da ćemo i dalje imati pristup (sirovinama)", rekla je Sesilija Malmstrem na jednom događaju čiji je domaćin Broigl (Bruegel) tink-tenk organizacija u Briselu.

Dodala je da se nadaju da trgovinski rat neće eskalirati do tog nivoa.

Rastuće tenzije između Sjedinjenih Država i Kine izazvale su zabrinutost da bi Peking mogao da iskoristi svoju dominantnu poziciju dobavljača minerala retke zemlje kao sredstvo u trgovinskom ratu između dve vodeće svetske ekonomske sile.

Minerali retke zemlje su grupa od 17 hemijskih elemenata koji se koriste u proizvodnji širokog spektra robe široke potrošnje - od ajfona do električnih automobila, a krucijalni su i u vojnoj industriji - mlazni motori, sateliti i laseri.

U periodu od 2004. do 2017. godine, Kina je imala udeo od 80 odsto u američkom uvozu ovih minerala. Malo je alternativnih dobavljača koji u ovoj sferi mogu da se takmiče sa Kinom, koja poseduje 37 procenata svetskih rezervi minerala retke zemlje. Malmstrem je rekla da oslanjanje na kinesku proizvodnju ove izuzetno važne sirovine predstavlja "veoma složeno pitanje" koje ilustruje apsurdnost trgovinskih ratova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: