Biznis Vesti
Niški aerodrom u gubitku otkako ga je preuzela država

Niški aerodrom u gubitku otkako ga je preuzela država

Aerodrom Niš je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da ostvaruje gubitak još od 2014. godine, objavila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD). NKD navodi da je došla do dokumenata o finansijskom poslovanju koji ukazuju na loše finansijsko stanje u 2018. godini, kada je niški aerodrom prešao u vlasništvo države.

nis aerodrom_100418_foto dusan milenkovic 1720 Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
nis aerodrom_100418_foto dusan milenkovic 1720

Kako navodi Koalicija, posebno brine što Aerodrom ostvaruje jedva 81 odsto planiranih prihoda u 2018. godini, dok je taj procenat u 2017. iznosio i preko 90 odsto ostvarenja.

Foto: Maarten Visser / Wikipedia

"Isti dokumenti svedoče da je neraspoređeni dobitak iz prethodnih godina bio preko 135 miliona dinara i da je taj novac ušao u potrošnju u 2018. Dakle, ne samo što je nastao gubitak, već je potrošen i novac koji je iz dobitka prethodnih godina prenet u 2018. godinu", navodi NKD.

Neto zarada zaposlenih na Aerodromu je pala u 2018. godini, a  zarade zaposlenih se isplaćuju u iznosu koji je 13 odsto manji od planiranog, dodaje Koalicija.

"Dok plate zaposlenih na aerodromu padaju, naknade za članove Nadzornog odbora, koji su takođe promenjeni političkom odlukom nakon preuzimanja, povećane su sa 1,9 miliona dinara godišnje na čak 3,9 miliona dinara godišnje, iako Nadzorni odbor ima isti broj članova kao ranije", objavila je NKD.

Država je u avgustu prošle godine preuzela vlasništvo nad niškim aerodromom "Konstantin Veliki" od lokalne samouprave.

Pojedini državni funkcioneri priznali su da je preuzimanje tog aerodroma u vezi sa koncesijom za upravljanje beogradskim aerodromom "Nikola Tesla", koju je dobila francuska kompanija Vansi.