Čomić: Srbija da izađe iz pogrešnog voza 1Gordana Čomić Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije predstavljen je juče članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, a Sem Fabrici, šef delegacije EU, ponovio je da je Srbija u ekonomskom smislu napredovala, ali da je neophodno da pojača reforme u oblasti demokratije i vladavini prava.

Sednicu ovog odbora obeležilo je i negodovanje radikala zbog prisustva Fabricija. Poslanici koji bojkotuju rad parlamenta primetili su da izveštaj EK pokazuje da je Srbija odustala od evropskog puta.

Za reč se na sednici javila Gordana Čomić, poslanica DS, koja je rekla da Srbija mora da izađe iz pogrešnog voza u koji je ušla, usvoji preporuke koji se tiču vladavine prava, medija i parlamenta.

Lider LDP Čedomir Jovanović naveo je da izveštaj i vlast i opozicija predstavljaju kao pobedu, ali da je evropska orijentacija u Srbiji slabija nego ikada, između ostalog, i zbog konfuznih poruka koje stižu iz Evrope.

Aleksandar Šešelj, poslanik Srpske radikalne stranke, negodovao je zbog prisustva Fabricija sednici, a posebno i zbog toga što je predstavniku EU dozvoljeno da govori.

Predsedavajući Odbora Nenad Čanak (LSV) mu je odgovorio da će parlament odlučivati o tome da li je prekršio Poslovnik i potom omogućio šefu delegacije EU da obrazloži Izveštaj Evropske komisije.

Fabrici je rekao da Srbija pokazuje određene napretke, ali da ih nema u tri oblasti – sloboda izražavanja, javne nabavke i konkurencija.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović odgovarajući Šešelju rekla je da Srbija sa EU ima partnerski odnos koji ima svoje uspone i padove. Poslanik SNS Dragan Šormaz ocenio je da su navedeni problemi koji se odnose na skupštinu trivijalni i da tu ne leži srž problema i dodaje da je potreban novi zakon o poslanicima, kao i dominantan uticaj skupštine u društvu.

Dok je trajala sednica Odbora, poslanici opozicije koji bojkotuju parlament, u skupštinskom holu komentarisali su izveštaj EK. Tako je Marinika Tepić, šefica Kluba slobodnih poslanika, rekla da je posle objavljivanja evropskog Izveštaja svima jasno da je opozicija bila u pravu kada je govorila da je Srpska napredna stranka generator političkog nasilja i toga da ne postoji rasprava i da postoji degradiranje onih koji drugačije misle.

Komentarišući paket mera koje je predsednica parlamenta Maja Gojković promovisala, Tepićeva je rekla da bi prva mera u paketu trebalo da bude sama smena Gojkovićeve.

Sanda Rašković Ivić, iz grupe Za spas Srbije – Nova Srbija, navela je da je EK markirala probleme o kojima opozicija priča već dugo, ali da ne vidi „autentičnu želju da se išta popravi“.

Marko Đurišić (SDS) rekao je da izveštaj EK pokazuje da je Srbija odustala od evropskog puta i da se proces EU integracije ne može fingirati izjavama da će Srbija istrajati na tom putu, a da se suštinski urušavaju prava i slobode građana.

Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS, rekao je da je Maja Gojković najavom da će parlament promeniti način rada priznala da su krivi za probleme.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da izveštaj EK predstavlja „buđenje“ administracije u Briselu koja je na kraju mandata dala stav koji odražava dešavanja u parlamentu i celoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari