Anasonović: Ovo je maraton, a ne sprint 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Studentski i, za mnoge mnogo važniji, politički deo protesta „Jedan od pet miliona“ ne slažu se sa izjavom člana GO DS i beogradskog domaćina okupljanja oko Terazijske česme Branislava Lečića da proteste treba obustaviti jer su ostvarili svoju svrhu i mobilisali novu energiju za promene.

Predsedavajući opozicionim Savezom za Srbiju Janko Veselinović za Danas kaže da Lečićeva izjava nije stav Saveza, već da SZS smatra da nijedan zahtev protesta koji se odnosi na slobodne i poštene izbore do sada nije ispunjen.

– Zalažemo se za nastavak protesta u svim formama, što znači i protesta u Beogradu. Nadamo se da se Branislav Lečić nije najbolje izrazio, ali u svakom slučaju to je njegov lični stav, a svako ima pravo da ga kaže – naveo je Veselinović.

I Studentkinja koja učestvuje u organizaciji bunta, Jelena Anasonović, navodi da borba ne sme da se zaustavi, na ulici smo zbog vere u bolju budućnost i zbog toga što ne želimo više da trpimo nasilje i ponižavanja na svakom koraku. Ona veruje da je Lečićeva izjava nastala iz razmišljanja kako prebroditi letnje mesece, a da se ne prekinu protesti. Anasonović navodi da će od građana zavisiti kako će se protesti ubuduće odvijati i kako će prebroditi leto.

– Kao organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ uvažavamo svačije mišljenje i osluškujemo šta građani govore i na ulicama i u medijima i trudimo se da pronađemo kompromisno rešenje i da utičemo da se svakog dana makar jedan građanin ili građanka Srbije okuraže i počnu da veruju da je potrebno da dignu glas. Bez malih pobeda uspeh nije moguć i kao što sam već rekla u decembru, na početku protesta, ovo je maraton, a ne sprint, a svako ko to ne razume, ne vidi kakva je zapravo Srbija postala u poslednjih sedam godina – kaže ona za Danas. Kako dodaje, jedina promena je što od ove subote okupljanja počinju od 19 časova zbog velikih vrućina.

Da protest još nije ispunio svrhu smatra i lider PSG Sergej Trifunović, koji je komentarišući Lečića za naš list citirao tvit jednog od članova PSG Stefana Simića, koji je napisao: „Od prošlih poplava ništa nije urađeno, u dva dana troje studenata prebijeno, REM vam se javno ruga, Jutka i Simonović su na slobodi i okupljaju ekipu ispred sudova, putarine i gorivo poskupljuje… Protesti dali rezultate pa bi trebali da se obustave? Koga zavaravate?“

Da se ne sme stati smatra i Srđan Milivojević, član GO DS i jedan od mnogih govornika. On očekuje nastavak građanskog bunta koji je, kako navodi, neophodan, kao i održavanje energije pokazane na obeležavanju šest meseci od prvog izlaska na ulice.

– Nijedan razlog i povod zbog kojeg se izašlo na ulicu nije nestao. Situacija se dodatno zakomplikovala. Građani su u izveštaju EK dobili potvrdu da su u pravu, a to su potvrdile i druge međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodom medija, a to potvrđuje i ponašanje vlasti koja krši zakone i Ustav – navodi on.

Novinar Srđan Škoro ukazuje da proteste treba oživeti novim sadržajima i učiniti napor da se održe po svaku cenu jer će na jesen svakako dobiti novi zamah zbog kampanje bojkota ili pak izlaska na izbore.

Boban Stojanović, doktorand na FPN, za naš list navodi da dok god postoji volja ljudi da šetaju, proteste treba održavati i tako vršiti pritisak na vlast.

– Razumljivo je da se pojavi negde takva ideja jer ide leto, da već dosta dugo traju, ali deluje da postoji energija da se oni nastave i tokom leta, a možda onda ponovo pojačaju na jesen – smatra on.

Prvi se Lečićevoj izjavi datoj u emisiji „Pravi ugao“ usprotivio glumac i nekadašnji organizator protesta Branislav Trifunović, rekavši da je protest jedini efikasan pritisak na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari