Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Ćulum: Na području RS od početka godine evidentirano 2.675 migranata

Ćulum: Na području RS od početka godine evidentirano 2.675 migranata

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da pripadnici MUP Srpske intenzivno prate kretanje ilegalnih miganata na teritoriji Srpske s ciljem bezbednosti građana i njihove imovine, naglasivši da je od početka godine na području Srpske evidentirano 2.675 migranata ili 330 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

darko culum direktor policije rs Foto: Srna / Srna
darko culum direktor policije rs

Uoči sednice Koordinacionog tela za praćenje kretanja migranata, Ćulum je rekao novinarima u Banjaluci da za pet meseci ove godine migranti u Srpskoj nisu značajnije ugrozili bezbednost i dodao da su počinili osam krivičnih dela, jedno razbojništvo, dve do tri teške krađe i krađe i jedno krivično delo uzimanje ili oštećenje tuđe stvari.

Prema njegovim rečima, na nivou BiH je evidentirano 8.500 migranata koji su ušli u BiH ili 150 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Najveći priliv migranata je na područjima policjskih uprava Bijeljina, Banjaluka, Prijedor i Gradiška. Mi i dalje ostajemo pri stavu, a to je i zaključak Vlade Srpske, da nema uslova i kapaciteta za smeštaj migranata na području Srpske - rekao je on.

Kada je reč o istragama u vezi sa krijumčarenjem ljudi, Ćulum je naveo da je do sada otkriveno 14 krivičnih dela i Tužilaštvu BiH je podneseno 14 izveštaja protiv 17 lica zbog sumnje da su počinili štetu protiv 80 migranata.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Ćulum je naveo podatak da je od početka godine na području Srpske evidentirano 2.675 migranata ili 330 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da migranti dolaze iz 35 zemalja, najviše iz Pakistana, Iraka i Sirije.

Ćulum je naveo da je na području Gradiške, Kostajnice i Kozarske Dubice zabeležen pokušaj prelaska migranata u Hrvatsku.

Prema njegovim rečima, migranti se kreću prema Unsko-sankom kantonu u FBiH gde su migrantski centri prepuni, a bezbednosna situacija se usložnjava. Kako je dodao, evidentiran je veći broj krivičnih dela, krađa, tuča, nasilničkog ponašanja, pokušaja ubistava.

On je naglasio da policijske uprave u Srpskoj imaju zadatak da prate kretanje migranata preko teritorije Srpske.

Ćulum je istakao da policija Srpske pruža pomoć Graničnoj liciji BiH sa 85 policijskih službenika i ukoliko bude potrebno, kako je naglasio, taj broj može da bude povećan.

Govoreći o mogućem angažmanu Oružanih snaga BiH u vezi sa migrantskom krizom, on je rekao da o tome odlučuje Predsedništvo BiH, te da se videlo kakvu su odluku o tome doneli.

- MUP Srpske je je spreman da pruži još veću pomoć Graničnoj policiji BiH. Njima pomažu i Direkcija za koordinaciju policijskih snaga i Sipa, a mi smo protiv angažovanja policija FBiH i kantona - rekao je Ćulum.