Vi ste odlučili: Čistimo novobeogradski Blok 44

Čitaoci B92.net odabrali su da adidas i adidas Runners Belgrade tim u subotu 15. juna očiste Blok 44 u Beogradu, pokazali su rezultati naše ankete.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

10:00

Vi ste odlučili: Čistimo novobeogradski Blok 44
Foto: Promo

Konkurencija je, nažalost, bila jaka, ali je “pobednička” lokacija odnela ubedljivu pobedu.

U anketi je učestvovalo 2.325 čitalaca, a glasali ste ovako:

Blok 44 (49,2 odsto)

Mirijevski potok (24,5 odsto)

Makiška šuma (20, 1 odsto)

Pet solitera na Banjici (5,2 odsto)

Okolina Banjičke pijace (1 odsto)

Sa željom da se posvetimo okolini i prirodi kako bismo umesto smeća uživali u pogledu na zdrav ekosistem, u subotu 15. juna od 11 časova održaće se poslednja u nizu akcija koju organizuju adidas i adidas Runners Belgrade tim, i to u Bloku 44 u Beogradu.

Pozivamo vas da nam se pridružite, jer svaki minut je važan!

Možda niste znali, ali svakog minuta u vodeni svet se sruči čak jedan šleper plastičnog otpada. Ukoliko se ovaj trend nastavi, do 2050. godine u morima i okeanima biće više plastike nego riba. Ni naše reke nisu pošteđene ove “crne” statistike, zbog čega je krajnje vreme za akciju. Dunav je najprljaviji upravo u Beogradu, a i savsko korito, kao i priobalje vrlo često služe za deponovanje otpada.

Od 8. juna, kada je obeležen Svetski dan okeana, održano je više akcija, tokom kojih su trkači adidas Runners Belgrade tima, pored samog trčanja, tokom svoje trase sakupljali smeće koje im se našlo na putu. U nedelju 9. juna pridružile su im se i odabrane poznate ličnosti, među kojima i pevačica Sara Jovanović i DJ i model Nadežda Dimitrijević. Udruženim snagama, duž dunavskog keja od Zemuna do Gazele, uspešno je sprovedena prva plogging akcija trčanja i čišćenje reke i priobalja.

Pogledajte kako je to izgledalo:
Trkači adidas Runners Belgrade tima svakim svojim korakom na trkačkoj stazi pomažu u rešavanju ovog ekološkog problema. 11. juna tako su očistili okolinu Muzeja 25. maj, dok su na treningu na Bežanijskoj kosi očistili i ulice ovog naselja.

Do 16. juna oni, kao i trkači širom sveta, putem aplikacije Runtastic, prate svoju kilometražu. Za prvih 1,5 milion pretrčanih kilometara, adidas će u okviru globalne akcije Run For The Oceans donirati po jedan dolar.

Prikupljena suma biće uložena u razvoj i pokretanje platforme Parley Ocean School, koja će mladima širom sveta omogućiti pristup ovom edukativnom programu. Krajnji cilj su podizanje svesti o zagađenosti vodenih površina i pomoć u rešavanju ovog gorućeg problema.
Foto: Promo
Kroz partnerstvo sa organizacijom Parley for the Oceans, milion dolara prikupljenih tokom prošle godine uloženo je u edukaciju i osnaživanje 100.000 mladih iz priobalnih područja koja su najugroženija zagađenjem.

Osim toga, tokom prethodne godine, u okviru ove saradnje adidas je proizveo pet miliona pari patika nastalih recikliranjem plastike izvađene iz okeana, dok je cilj da se tokom 2019. na ovaj način proizvede čak 11 miliona pari obuće. Nadalje, plan ovog brenda je da do 2024. godine u upotrebi bude isključivo reciklirani poliester.

Svetski dan okeana je iza nas, ali možemo da se potrudimo da svaki dan u godini bude 8. jun. Podizanjem svesti u našem okruženju ulažemo u čistije vode, a samim tim i u bolju budućnost za sve.
Foto: Promo
Pridružite nam se u nedelju, 15. juna, u 11 sati na šetalištu Lazaro Kardenasa u Bloku 44 da zajedno napravimo odlučujući korak!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: