Usvojen izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2018. godinu. Direktor Agencije Dragan Sikimić kaže da je budžet za ovu godinu veći u odnosu na prethodnu za oko 18 miliona dinara.

Dragan Sikimić je na sednici Odbora naveo i da je Agencija dobila dopis Ministarstva finansija kojim se potvrđuje da će to telo imati 49 novih zaposlenih, što će, kaže, doprineti efikasnijem radu.

"Zadovoljni smo sredstvima koja su opredeljena za ovu godinu", istakao je Sikimić.

Dodaje da je Agencija u prethodnom periodu kontrolisala narodne poslanike, ali i druge funkcionere, tužioce, sudije, te da će sada prioritet biti javna preduzeća.

Sikimić je naveo da je Zakon o sprečavanju korupcije Agenciji dao veća ovlašćenja i dovoljno manevarskog prostora za kontrolu funkcionera, jer je proširen krug lica koja, kako kaže, mogu biti predmet kontrole.

Uz preciziranja srodnih zakona koje Agencija takođe primenjuje, Sikimić očekuje još bolje rezultate.

Navodeći da je krajem 2017. godine antikorupcijsko telo Saveta Evrope (GREKO) Srbiji dalo negativnu ocenu, Sikimić je kazao da je nakon godinu rada svih relevantnih organa uključujući Agenciju i Ministarstvo pravde takva ocena ukinuta.

"U martu ove godine je ukinuta ocena - globalno nezadovoljavajući, čime smo ušli u krug civilizovanih zemalja koje nemaju posebno negativnu ocenu već smo u standardnom režimu. To je uspeh svih institucija i organa koje su sprovele preporuke, jer se GREKO ne bavi percepcijom", rekao je Sikimić.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović zatražio je izveštaj o stanju u društvu kada je reč o korupciji, navodeći da na to, iako se ne zalaže za ulazak Srbije u EU, ukazuje i izveštaj Evropske komisije.

Damjanović je ukazao na, kako je rekao, nekoliko nelogičnosti, da direktori nekih javnih preduzeća imaju veće plate od državnog vrha, a da male plate, napominje, mogu dovesti do korupcije.

Damjanović je govoreći o mogućoj korupciji pomenuo i opštinu Voždovac, rekavši da je za vreme vlasti DS, ta opština "pokrila više od milijardu dinara tuđih troškova".

Kaže da su u to vreme investitori dobijali dozvole za gradnju, ali da nisu uplaćivali određena sredstva Direkciji, pa je to preduzeće sa njima sklapalo ugovore da neophodne iznose isplaćuju u 60 rata, od kojih oni isplate jednu, pa kada završe zgradu ugase firme, a dugove preuzme opština.

Veruje da postoji mogućnost da je "neko za to uzeo novac", te dodaje da na toj opštini ima preko 150 "takvih objekata".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво