KIJEV KRENUO U OFANZIVU: Vojska Ukrajine zauzela nove položaja kod Donjecka! NIKADA NISU BILI BLIŽE!
Foto: AP

opasno

KIJEV KRENUO U OFANZIVU: Vojska Ukrajine zauzela nove položaja kod Donjecka! NIKADA NISU BILI BLIŽE!

Planeta -

Oružane snage Ukrajine zauzele su nove pozicije u Marinki kod Donjecka, izjavio je portparol 24. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine Nazar Iljnicki.

Izviđači su zauzeli „sivu zonu“, kako bi poboljšali taktički položaj. Nazar Iljnicki je istakao, da je plan napravilo rukovodstvo brigade i glavni štab.

"Ovo je važno, jer obezbeđuje veću sigurnost za stanovništvo, koje će biti mnogo dalje od linije razdvajanja. Reč je pre svega o bezbednosti ljudi", dodao je Iljnicki.

Kako se navodi, o novim položajima ukrajinske vojske izvestio je i dopisnik radio-televizije „Ukrajina“, koji je na svom Fejsbuk nalogu napisao da se vojska sada nalazi na par stotina metara od Aleksandrovke i Donjecka, dok je siva zona premeštena u Trudovski region.

Portal podseća da su u aprilu 2014. godine ukrajinske vlasti započele vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost od Kijeva nakon smene centralne vlasti.

Nakon toga, u proleće 2018. godine promenjen je format operacija, a kontrolu nad njima su preuzele Oružane snage Ukrajine iz sastava Operacije ujedinjenih snaga. Time je zamenjena antiteroristička operacija, koja je bila pod kontrolom ukrajinske Službe bezbednosti.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track