Zoohigijena drastično ograničila pristup prihvatilištu dugogodišnjim volonterima

Novo rukovodstvo "Zoohigijene i veterine" znatno je ograničilo posete volontera prihvatilištu za pse u Šangaju, što, kako kažu volonteri, značajno otežava život oko 400 pasa, koliko ih je trenutno zbrinuto.
Volonteri navode da su bili od velike pomoći otkako je preduzeće formirano 2014. godine. Sa malim brojem zaposlenih i puno posla, preduzeće je samoinicijativno otvorilo vrata volonterima, koji su u svoje slobodno vreme, bilo kada, mogli da dođu da prošetaju pse koji ponekad dugo ne izlaze iz boksova. Volonteri su imali svoje ugovore, pečatirane i potpisane.
 
Iz godine u godinu ih je sve više, a njihove posete značajno su unapredile postupak udomljavanja pasa - mnogi su samostalno doveli do toga da brojni, veći i zahtevniji psi, pronađu dom. Ovo je naročito teško kada se uzme u obzir da je potrebna posebna senzibilnost ka udomljavanju napuštenih, često zapuštenih pasa.
 
 
"Zoohigijena i veterina" je najmlađe javno preduzeće u gradu. Do sada je imalo tri direktora (Aleksandar Bursać, Nenad Benović i aktuelna v.d. direktorka Ivana Kukin), a poslednje rukovodstvo odlučilo je da uvede ograničenje u posetama volontera. Oni odnedavno mogu da dolaze u prihvatilište samo subotom od 17 do 19 časova.
 
Ovakvo ograničenje, prema mišljenju volontera, predstavlja način da se oni "sklone" i potpuno stave pod kontrolu rukovodstva, u cilju smanjenja transparentnosti rada ovog javnog preduzeća. Jedna od volonterki, Dragana Pribišev, kaže za 021 da radi sa psima od nastanka preduzeća i da nikada nije imala problem sa zaposlenima. Bila im je od ogromne pomoći, kao i drugi volonteri, a za svoj doprinos dobijala je i zahvalnice.
 
"Vrata prihvatilišta su za mene uvek bila otvorena. Životinje trebaju pomoć i ljubav i praznicima i vikendom, ne samo radnim danima. To se proširilo i na ostale građane koji su spremni da volontiraju. Posebno se intenziviralo poslednje dve godine, jer su rađene kampanje za građane o podizanju svesti i potrebom za volonterima. Preko stranice na Fejsbuku i sajta 'Zoohigijene' značajno se promenio način informisanja građana, gde svi mogu da vide pse iz azila, stanje psa kada je pronađen i kada je udomljen. Sve je transparentno i otvoreni su za saradnju sa građanima", navodi Dragana Pribišev i dodaje da je izuzetno opasno uvoditi ovakva ograničenja, između ostalog i zbog vrućina.
 
"Ovo je van svake pameti - šetati psa po visokim temperaturama. Postoje psi sa dugom dlakom, kojima tada šetnja ne prija, postoje povrede šapa od vrelog asfalta. Kao da su u prihvatilištu gušteri, a ne psi. Njima bi bilo najgore. Ja kao volonter pomognem i zaposlenima. Prala sam boksove i to je ogroman posao. Po ovakvim vrućinama, voda mora da se sipa i po tri puta na dan. Ne dođe ni svaki pas srećan i spreman na maženje. Neki su agresivni jer se boje i prošli su svašta pre nego što su došli do prihvatilišta. Zabranom ulaska volonterima i ograničavanjem posete kada direktorici odgovara, gube svi", priča ona.
 
 
Još jedna od volonterki je Slobodanka Žikić. Ona je postala volonter nakon što je spasila jedno povređeno štene pre četiri godine, a u prihvatilište je dolazila kako bi šetala pse - i to one najveće.
 
"Bavim se i socijalizacijom pasa i udomljavanjem. Više od 40 'mojih' pasa je udomljeno za ove četiri godine. Zaposleni su se smenjivali, ali do sada nisam imala nekih većih problema i ograničenja prilikom posete prihvatilištu i mog dolaska u svoje slobodno vreme, vodeći računa da to leti bude što kasnije zbog vrućina, a zimi u najtoplijem delu dana, kako bi psima bilo prijatno. Sa šefovima prihvatilišta i pojedinim zaposlenima sam uvek imala dobar odnos. Aktivno sam učestvovala na njihov poziv na svim izložbama mešanaca koje se priređuju na Štrandu i akcijama šetnje pasa po centru Novog Sada i u akcijama udomljavanja", priča Žikićeva.
 
Ona smatra da bi bilo korektno da volonteri mogu da dolaze svakog dana, u vreme kad im zbog poslovnih obaveza najviše odgovara.
 
"Znam da ne postoji nijedan objektivan razlog za ovakvo ograničenje dolaska volontera i verujem da je to subjektivni hir i demonstracija moći pojedinaca. Ne mogu da ne kažem da sam, kao volonter, u ove četiri godine videla i nepravilnosti u postupcima prema psima, ali sporadično, pa se bojim da se zloglasni šinteraj od pre pet godina ne 'useli' u Zoohigijenu, gde se pre svega moraju pridržavati zakona o dobrobiti zivotinja", naglašava naša sagovornica.
 
U preduzeću godinu i po dana volontira i Mirjana Dabić. Dolazila je najmanje jednom nedeljno i, kako kaže, zajednički sa ostalima radila na dobrobiti životinja.
 
"Tako se slala i jedna totalno drugačija slika o 'Zoohigijeni', kao preduzeću koje zaista brine o životinjama. U planu je sada u junu šetnja napuštenih pasa u centru grada, ali je to izgleda 'pod znakom pitanja'. Moje volontiranje je, osim šetanja pasa, bilo i pranje boksova, hranjenje i sipanje sveže vode. Kada uradiš bilo šta od toga, ne možes da se ne osećaš korisno, jer psima to znači i oni tamo zavise isključivo od ljudi. Mogu slobodno da kažem da je odluka koja je doneta apsolutno na štetu svih napuštenih pasa koji se tamo nalaze i samim tim tu više nema ni govora o radu na dobrobiti životinja", kaže Mirjana za 021.
 
 
 
 
V.d. direktorka "Zoohigijene i veterine" Ivana Kukin nije odgovorila na pitanja 021 zbog čega je uvedeno ovakvo ograničenje za rad volontera sa napuštenim psima.
 
Naše sagovornice kažu da će u petak biti održan sastanak rukovodstva preduzeća sa volonterima, kako bi se raspravljalo o novoj odluci.
  • vlada

    28.08.2019 10:18
    smena
    evo prekljuce su sinteri pokupili psa iz zvezdarske sume a danas.kad ono pas uginuo.a nezna se zasto.a taj dan pre odvodjenja bio super veseo.pozdrav zoranu zivkovicu I osoblju u rakovici
  • vlada

    28.08.2019 10:09
    smena
    evo prekljuce su sinteri pokupili psa iz zvezdarske sume a danas.kad ono pas uginuo.a nezna se zasto.a taj dan pre odvodjenja bio super veseo.pozdrav zoranu zivkovicu I osoblju u rakovici
  • Sugradjanin

    03.07.2019 07:19
    Ivanu Kukin
    treba smeniti. Nije dorasla mestu na kojem se nalazi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti