Novi protesti protiv Babiša 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Ono što je za Beograd subotnje veče, u češkim gradovima se odvija svakog utorka.

I ove sedmice su hiljade ljudi demonstrirale na više mesta u Češkoj protiv premijera Andreja Babiša i ministarke pravde Marije Benešove, koje demonstranti vide kao pretnju nezavisnosti pravosuđa.

Masovnost protestnih okupljanja je mnogo veća nego ranije. U centru Brna okupilo se šest hiljada ljudi, dve hiljade u Plzenu, a na stotine njih se okupilo na trgovima Čeških Budejovica, Pardubice, Olomouca, Ostrave i Hradec Kralove. Protesti su se odvijali u više od tri stotine opština i gradova. To je, kako bi se reklo, zagrevanje pre održavanja najvećeg protesta 23. juna na Praškoj Leetni, gde organizatori očekuju milion demonstranata. Prošlog utorka se na Vaclavskom trgu okupilo 120.000 demonstranata.

U Pragu i u celoj Češkoj demonstracije se održavaju od kraja aprila. Na protestima se traži ostavka premijera Babiša, čije se nedavno imenovanje ministarke pravde smatra pretnjom nezavisnom pravosuđu koje istražuje slučaj „Rodino gnezdo“: bivša premijerova firma Agrofert dobila je subvencije EU, a Evropska komisija objavila je pre desetak dana nacrt-izveštaj u kome se govori o sukobu interesa premijera, što je u javnosti dolilo ulje na vatru.

Babiš negira sve optužbe – rekao je da je izveštaju EK netačan, pa i lažan, te da vlada ima dva meseca da iznese svoje primedbe. Babiš je ovim povodom tražio sastanak kod predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari