');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

"OVO JE SADA NAŠA KUĆA? NE MORAMO DA IZAĐEMO?" Neverica i suze radosnice: "Blic fondacija" uručila ključeve novog doma porodici sa petoro dece

- Teto, je l' ova kuća naša? Mi sada ne moramo da izađemo iz nje - ovako je sedmogodišnji Andraš reagovao kada se bojažljivo prošetao kroz kuću koju je njemu i njegovoj braći i sestrama kupila ”Blic fondacija”.

stara nova kuca kombo foto RAS Zoran Ilic, Oliver Bunic Foto: O. Bunić / RAS Srbija
stara nova kuca kombo foto RAS Zoran Ilic, Oliver Bunic

Prava banatska kuća od 140 kvadrata u najlepšem delu Mokrina postala je vlasništvo Andraša Gligora i njegove porodice zahvaljujući donatoru, poznatom biznismenu koji je želo da ostane anoniman.

VIDEO: Trenutak kada je porodica Gligor prvi put videla novu kuću:

Uz kuću oni su dobili i plac, i garažu i sve stvari potrebne za jedno domaćinstvo. Čak i više - dobili su i električni šporet, ali i na plin, i na čvrsto gorivo koje im služi za etažno grejanje. Sada imaju mašinu za pranje i sušenje veša, sudo-mašinu, tri televeziora, u svakoj sobi po jedan. Iz kuće izlaze na veliku terasu u kojoj je zidani roštilj, a sa terase u prelepo dvorište. Ispred kapije dve velike trešnje pune ploda i cveće. Prava kuća iz bajke.

Živeli u udžerici bez krova, spavali svi u jednoj sobi

A samo pre tri nedelje Ljubica (8), Andraš (7), Nikola (5), Anastasija (4) i Violeta (2) živeli su sa tata Andrašom i mama Valentinom u udžerici bez krova, vrata i struje. Spavali su u jedinoj sobici koja nije prokišnjavala. Tu su se i igrali i kupali, onako u koritu, kad mama zagreje vodu na starom šporetu.

Ovako sada izgleda nova kuća: Porodica Gligor sa Ljiljanom Knežević, izvršnom direktorkom "Blic fondacije" nakon dodele ključeva
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Ovako sada izgleda nova kuća: Porodica Gligor sa Ljiljanom Knežević, izvršnom direktorkom "Blic fondacije" nakon dodele ključeva

Društvo su im pravila dva psa i mace. Hladno je bilo u kući kroz koju duva promaja, vlažno, mračno, prozori zakrpljeni iznošenom odećom slabo propuštaju svetlost. Ni miris nije bio prijatan. svuda se osećala buđ, teška, štipa za nos, uvukla se i u kosti.

A ovde su živeli nekada, pre nego što su im "Blic fondacija" i anonimni donator poklonili novu
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
A ovde su živeli nekada, pre nego što su im "Blic fondacija" i anonimni donator poklonili novu

Bili su to teški dani za porodicu Gligor. Andrašov otac posle smrti ostavio je ogroman dug za struju koji Andraš nije mogao da plati. Ne može mnogo da radi zbog bolesti. Trudi se, ide do starčkih domaćinstava, radi sve što treba, a oni plate nekad 300, retko 500 dinara. Sve što zaradi da za decu. Važno je da ona nisu gladna.

Mama Valentina se dovija, kuva im paprikaš sa krilcima, peče krompir u probušenoj rerni, skuva posnu supicu. A deca ne biraju, jedu sve, ali se najviše obraduju slatkišima.

Valantina je tada tiho priznala da se moli da se dogodi neko čudo i dobije struju i... da ima kupatilo, da decu kupa kao sav noramalan svet. Andraš je kroz suze pričao o teskobi koja ga muči noću jer deci ne može da pruži bolji život. A mališani? Njihova jedina želja je bio televizor - obožavaju crtaće, a nemaju gde da ih gledaju. Sunđer Bob i Lignjoslav su im omiljeni likovi.

"Blic fondacija" i donator pretvorili su san u javu

To čudo, to bolje sutra došlo je veoma brzo. Samo tri nedelje od objavljivanja priče o njima, porodica Gligor je dobila kuću. Ljiljana Knežević, izvršna direktorka “Blic fondacije”, uručila im je ključeve od kuće pune od poda do krova.

Velika, lepa i bogato opremljena kuća i naravno drugari! Sreći nema kraja
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Velika, lepa i bogato opremljena kuća i naravno drugari! Sreći nema kraja

- “Blic fondacija” je zahvaljujući donatoru uspela da kupi kuću za ovu divnu porodicu. Kupili smo potpuno opremljenu kuću, sa placem, garažom, alatom, koji je tako neophodan Andrašu. Ljubica, Nikola, Andraš, Anastasija i Violeta sada su među onih 450 dece čiji je život promenila “Blic fondacija”. Želim im da u novoj kući budu srećni, da dobro uče. Ljubica mi je već obećala da će biti odlična. Želim im i da čuvaju ovo što su dobili - rekla je Ljiljana Knežević i pozvala sve ljude dobre volje da učestvuju u ovakvim akcijama, jer će to usrećiti neke druge mališane koji negde u Srbiji žive u uslovima u kakvim je dosad živelo i ovo petoro dece.

Otac nije mogao da zaustavi suze

Andraš Gligor, otac porodice, vrlo je emotivno doživeo sve ovo. Nije mogao da zaustavi suze.

Konačno srećni u svom novom domu
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Konačno srećni u svom novom domu

-  Uh, celog života da radim ništa od ovoga ne bih mogao zaraditi. Mili bože, sada imam i trimer. Ne mogu da verujem, sad će napokon moje kozice imati da jedu kako treba. Ne mogu da dođem sebi, ne verujem da je ovo sve naše - kroz smeh i suze priča Andraš i zahvaljuje se svima:

- Hvala svima koji su pomogli. Hvala “Blic fondaciji”, hvala donatoru. Voleo bih da znam ko je taj čovek, da mu se zahvalim. Kad god bude imao želju, neka dođe kod nas, on je uvek dobrodošao.

Andraš ne može da prestane da priča koliko im ovo sve znači.

- Imam njih gde da okupam, da gledaju crtani. Ovo je kao san. Nikada ne bih mogao da im priuštim sve ovo. U onoj staroj kući imali smo jednu šerpu i pet kašika i četiri viljuške. Jako sam se obradovao kada sam video i šupu a u njoj alat, trimer, kosaciču, aparat za varenje, motornu testeru... To sam najviše želeo u životu da dobijem. Volim i što imam svoju baštu, što ću da je posejem, onako kako ja zelim. Da deca imaju i boranije i graška i svega! I zamrzivač smo dobili! Konačno ću moći da radim onako kako ja želim, domaćinski - priča oduševljeni Andraš.

Sada imamo gde da učimo

Pre kupovine “Blic fondacija” je pokazala porodici Andraš koju će im kuću kupiti. Oni su je obišli i prva reakcija im je bila  - neverica. Niko od njih nije mogao da poveruje da će oni dobiti baš tu kuću.

Deca su oduševljeno trčkarala iz sobe u sobu i odmah uključili sva tri televizora. U jednoj su svo petoro seli da odgledaju crtaće.

Deca sada mogu čak na tri televizora da gledaju crtaće
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Deca sada mogu čak na tri televizora da gledaju crtaće

Ipak, bili su pomalo nepoverljivi, bojali su se da će im “izmaći taj mali raj”. Sada veruju u čuda.

- Mnogo vam hvala, sada me neće biti sramota da zovem drugarice iz škole da dođu kod mene da se igramo. Napokon ću imati svoj kutak u kojem ćemo Andraš i ja moći lepo da učimo - radosno je rekla Ljubica, najstarija od petoro dece.

“Dexy co” i “Štark” poslali igračke i slatkiše

A tu je i celo brdo igračaka!
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
A tu je i celo brdo igračaka!

Ljubica, Andraš, Nikola, Anastasija i Violeta su se oduševila novom kućom, ali deca ko deca, najviše su se obradovali igračkama i slatkišima. “Dexy co” i “Štark” su im poslali toliko toga da su mališani ceo dan otvarali pakete i radosni sve pokazivali jedni drugoma. Najmlađa Violeta, u jednoj ruci drži čokoladu, a u drugoj velikog zeca i zadovoljno se šepuri pred braćom i sestrama. Dečja cika i smeh odjekivao je celim dvorištem.

Igračke i slatkiši: Ovaj trenutak klinci će pamtiti zauvek
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Igračke i slatkiši: Ovaj trenutak klinci će pamtiti zauvek

- Baš imate lepu kuću! - rekli su Ljubičini drugari iz škole koji su došli da ih obiđu čim su dobili ključeve od nove kuće.

Njih tridesetak izgrlilo je svoju školsku drugaricu i njenu braću i sestre, a igračke i slatkiši ubrzo su se našli van kutija, pa su sva deca uživala igrajući se i u dvorištu i u kući. Nikola je već našao omiljenu - plišanog lavića.

Najstarijoj Ljubici, kao pravoj princezi, najviše se svidela roze haljina koju je odmah obukla. Devojčice su dobile i nekoliko dvoraca za princeze, a kutije je, na njihov zahtev, mama morala odmah da im otvori ne bi li počele što pre da ga sklapaju.

A kuhinja - puna!

Ni mama Valentina nije mogla da veruje kada je videla kuhinju punu ko oko.

- Ja ne verujem da je sve ovo sada naše. Ne mogu da dođem sebi od šoka. Ispunio mi se dugugodišnji san. Konačno struja i električni šporet na kom mogu da kuvam deci. Sad ću im svašta praviti, meso u rerni, pire krompir, kolače... ma tortu ću im umesiti - ushićeno kaže Valentina i dodaje:

Nova trpezarija a iza pulta kuhinja puna svega
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Nova trpezarija a iza pulta kuhinja puna svega

- Gosti nam pre nisu dolazili i sada jedva čekam da nekoga ugostim i dočekam. Gozbe ću im spremati - kroz smeh kaže majka petoro dece dok kuva prvu kafu u novoj kući za njenog Andraša “kog ne bi menjala ni za šta na svetu”.

Veranda sa roštiljem omiljeno mesto

Najstarija ćerka Ljubica kaže da joj se najviše sviđa njena soba i to što ima televizor. Najviše vremena braća i sestre će sada, kažu, provoditi na zatvorenoj varandi gde imaju i roštilj.

Valentina i Andraš kažu da im je bitno samo da njihova deca imaju šta im je potrebno. Valentina ne može da sakrije sreću što njena deca sada mogu da gledaju crtace.

- Sada im je non-stop upaljen crtani, za sve one godine koje nisu mogli da ih gledaju - kaže ona.

I njoj je mnogo lakše da može da obavlja kućne poslove jer sada ima struju i sve kućne aparate.

- Meni je mnogo lakše da spremam u kući, pre sam morala da ložim vatru, trebalo je ogreva, a sada evo imam struju, plin, imam veš mašinu da operem veš, deca su mi čista. Sad mogu sve da stignem da uradim - srećna je Valentina.

Kako da pomognete

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu deci mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun “Blic fondacije”: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 - za uplate u evrima; 10221949711 84 - za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 - za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd.