Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 13. 6. 2019.

| Društvo

Niš dobio 70 novih doktora nauka - fenomen plagijata oćutali

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Novi-doktori-nauka1;-foto:-JV
Novi doktori nauka ostali nemi na fenomen plagiranja doktorata; foto: JV

Niški Univerzitet je promovisao doktore nauka sa 10 fakulteta, a od 70 njih najviše doktora je sa Medicinskog fakulteta u Nišu. Rektor Dragan Antić kaže da među njihovim disertacijama nije bilo plagijata, a o tome kako se u novom zvanju oni osećaju u Srbiji u kojoj su diplome najviših državnih funkcionera "samo malo prepisane", uglavnom nisu hteli da govore.

Niš je dobio 70 novih doktora nauka, koji su promovisani u ova akademska zvanja u okviru proslave Dana univerziteta. Na listi nema samo doktora sa Fakulteta umetnosti, kao i sa novog Poljoprivrednog u Kruševcu koji je tek počeo sa radom. Najviše ih je sa Medicine gde je promovisano njih 13 koji su diplomu stekli u poslednje dve godine.

Sa Elektronskog fakulteta promovisano je 10 doktora nauka, Pravni je iznedrio 9 njih, Prirodno-matematički 7, Filozofski fakultet 6 doktora, a Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Ekonomski fakultet po njih 5. Novi-doktori-nauka3;-foto:-JV Novi doktori nauka ostali nemi na fenomen plagiranja doktorata; foto: JV

Najmanje doktora je sa Mašinskog fakulteta (4), Tehnološkog u Leskovcu (3) i po jedan sa Pedagoškog fakulteta u Vranju i Fakulteta zaštite na radu.

Ipak, novi niški doktori nauka nisu bili raspoloženi da govore o tome kako se u novoj ulozi osećaju u društvu koje ćuti o plagiranim doktoratima najviših državnih funkcionera.

Gotovo niko od njih nije želeo da govori o tome, uglavnom uz komentar da "ne žele da kvare slavlje" i da nije vreme da se o tome govori, osim Milice Cvetković sa Ekonomskog fakulteta, koja je bila blaga u kritikama i nije imala konkratan stav po pitanju ovog fenomena.

Na ovo pitanje bih mogla da vam odgovorim emotivno i empatično, a to ne želim. Meni je žao što nemam konkretan odgovor na vaše pitanje. Ono što mogu da kažem je da svakome greška može da se potkrade i to je ljudski, to je korektno da vi u nekim poslovima koje radite malo i podbacite, ali ono što možda nije u redu je što takve vrednosti izađu na površinu i u prvi plan, to je poražavajuće. Legitimno je da grešite, ali kada grešite onda te stvari trebalo bi da sklonite sa strane - navodi Cvetkovićeva.


Rektor: Nije bilo plagijata među njihovim radovima

Na pitanje da li pre ceremonije na kojoj se promovišu novi doktori nauka Univerzitet proverava autentičnost njihovih disertacija, rektor Dragan Antić odgovara da su već ocenjene i odbranjene i da dosad nije bilo onih koje nisu valjale. Novi-doktori-nauka2;-foto:-JV Novi doktori nauka ostali nemi na fenomen plagiranja doktorata; foto: JV

Svi kandidati su uradili sve što je bilo potrebno da steknu odgovarajuće zvanje doktora nauka, dodaje, a to znači da su publikovali odgovarajuće naučne rezultate u vrhunskim časopisima.

Ima više različitih programa koje vrše proveru da li je neki tekst plagiran, ali u ovom slučaju ne možemo proveravati samo tekst, u našem slučaju je važan i doprinos koji kandidati daju, da li je to njihov originalni doprinos ili je to nečiji doprinos. U slučajevima doktorata na Univerzitetu u Nišu nije bilo negativnih slučajeva koji su ukazivali na neoriginalnost doktorskih disertacija - tvrdi Antić.

Program koji proverava autentičnost doktorskih disertacija je na niškom Univerzitetu uveden pre 4 godine, kaže Antić, a dosad nije uočeno da je neko plagirao naučne rezultate.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Doktori nauka, Niš, jun 2019. (preuzmi) - 18.65 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stipi Poskok

    16:28 // 24. 6. 2019.

    Poplava doktora nauka. Uskoro će se podavimo.

  • akademik

    17:27 // 15. 6. 2019.

    DA imaju ludi rad na sci listi,ali dopisani ,na neciji naucni rad.Arad je delo prvopotpisanog studenta,ali mora da doda i ime profesorovog sina/cerku/ .poledajmo dali ispunjava uopste uslove za odbranu doktorata cerka mog kolege,STOICA.idem u penziju da ne gubim zivce.

    • Pera

      09:24 // 16. 6. 2019.

      Akademice, obratite pažnju na krivopis!

  • Pera

    14:08 // 15. 6. 2019.

    Interesantno je kako ovi sto komentarisu znaju sve o plagijarizmu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: