');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Jahorina svetski ski centar zahvaljujući Dodiku i Viškoviću

Juče je u Istočnom Sarajevu održan sastanak Predsedavajućeg predsedništva BIH Milorada Dodika, Predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i direktora Olimpijskog centra Jahorina Dejana Ljevnaića. Dodik, Višković i Ljevnaić razgovarali su o Jahorini, investicijama koje su trenutno u toku ali i o predstavljanju Jahorine u svetu kao primera dobre prakse Republike Srpske.

Dodik, Višković i Ljevnaić Foto: Promo
Dodik, Višković i Ljevnaić

Jahorina je u poslednje tri godine jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj, nakon završenog prvog ciklusa investicija koje su obuhvatale uređivanje staza i izgradnju sistema veštačkog osnežavanja na ovoj planini su trenutno u toku ozbiljni investicioni projekti. Pomoću više od 30 miliona KM koji se ulažu u Jahorinu biće iskazan puni potencijal ove planine.

Uz podršku i pomoć Predsedavajućeg predsedništva te Vlade RS u Olimpijskom centru vredno rade na izgradnji prve kabinske Gondole uz koju je u planu izgraditi i 3 km novih staza te njihovo osnežavanje. Projekat Gondole i izgradnje, uređenja i osnežavanja pripadajućih staza izuzetno je značajan za Jahorinu.

Realizacijom ovog projekta pored komfora koji omogućava eliminisaće se guzve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ektremnim uslovima kada su veliki vetrovi i magla.

Gondola za čiju je izradu je zadužena kompanija Leitner će raditi kada druge instalacije ne mogu što je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala.

U toku je i zamena starog ski lifta na Poljicama novim liftom – „sidro“ kompanije Dopplmayer koji će povećati kapacitet instalacije za 4 puta.

Planirana je i zamjena i modernizacija kompletnog sistema naplate usluga kojim će se poboljšati i ubrzati prolaz skijaša na kapijama kao i instalacija novih kapija i opreme na polazima liftova ali i prvi web shop za prodaju ski karata online.

Od letnih sadržaja u pripremi je izgradnja najdužeg alpin kostera u ovom delu Evrope koji će ujedno biti najveća letnja atrakcija na Jahorini.

Planirana trasa je 2,2 km i kretaće se sa vrha do podnožja prolazeći kroz najatraktivnije predele olimpijske planine. Na polaznoj stanici alpin kostera kod veštačkog jezera gradi se ugostiteljski objekat i ambijentalno se uređuje prostor oko jezera koji će gostima omogućiti uživanje na gotovo samom vrhu Jahorine sa propratnim sadržajima za decu i odrasle.

Jedan potpuno novi projekat koji će doprinjeti i sigurnosti na planini je osvetljenje staza, vrtića i jezera ukupne dužine od 4 km.

Izgradnja teretane na otvorenom u neposrednoj blizini sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina je takođe jedna od novina koja posebno raduje sportiste i ljubitelje aktivnog odmora.

- Neizmjerno sam zahvalan na podršci u svakom pogledu, na zalaganju i pomoci prilikom realizacije svake od mnogobrojnih aktivnosti. Interesovanje koje gospodin Dodik i gospodin Višković pokazuju za Jahorinu nam je veliki vetar u leđa te ćemo učiniti sve da opravdamo ukazano poverenje koje je u ovim trenucima od velikog značaja za mene kao direktora ali i za sve zaposlene u Olimpijskom centru Jahorina. Jahorina je zahvaljujući njima destinacija vredna pažnje ali i ski centar koji sa sigurnošću može parirati najboljim svetskim ski centrima - rekao je Dejan Ljevanić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.