Najnovije vesti
Vesti Politika
INTERVJU Karlo lo Kašo, ambasador Italije: Priština da se ponaša u duhu dijaloga

INTERVJU Karlo lo Kašo, ambasador Italije: Priština da se ponaša u duhu dijaloga

Ambasador Italije Karlo lo Kašo naglašava da status kvo nije održiv i da je postizanje sporazuma i za Beograd i za Prištinu uslov neophodan za nastavak procesa približavanja Evropskoj uniji i da je sastavni deo pristupnih pregovora sa Srbijom.

karlo kaso 02_TANJUG_foto dragan kujundzic Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
karlo kaso 02_TANJUG_foto dragan kujundzic

Premijer Italije Đuzepe Konte rekao je da je Italija ambasador Srbije u EU. Šta znače te njegove reči?

- Italija i Srbija nisu slučajno strateški partneri, vežu nas istorija, geografska blizina i intenzivni trgovinski odnosi. Zbog toga, u potpunosti potvrđujemo tradicionalni odnos prijateljstva koji daje Italiji legitimitet da podržava zahteve Beograda u okviru pristupnih pregovora EU. Italija namerava da nastavi da radi sa Srbijom i na ekonomskom planu, kako bi se konsolidovala stabilnost na Balkanu i njegova evropska perspektiva. Razumemo da u ovoj fazi može doći do obeshrabrenosti usled nedostatka bržeg napredovanja u evropskim pregovorima. Sada je trenutak da se zajednički prisetimo razloga koji su nas doveli dovde i da ne izgubimo iz vida zajedničke strateške interese - počev od regionalne stabilnosti. Znamo da su pregovori složeni, zahtevni i da iziskuju zajedničke napore. Srbija treba da nastavi s reformama, a mi da nastavimo da cenimo te napore i da nagradimo Beograd i u određenom trenutku ga primimo u evropsku porodicu. Smatramo da je Srbija već načinila pravi izbor za budućnost. Sigurni smo da će nastaviti tim putem.

Možete li nam u tom smislu pomoći da shvatimo preporuke iz izveštaja Evropske komisije?

- Posmatrajući generalnu situaciju u Srbiji, poboljšanje makroekonomskih perspektiva, ozbiljno uravnoteženje budžeta, veći rast, privlačenje stranih investicija, pogodniju poslovnu klimu - sve to daje pozitivnu sliku. Pored toga, Srbija je načinila pomake ka približavanju evropskim modelima na polju pravosuđa, slobode i osnovnih prava. U nekim oblastima promene se dešavaju brže, u nekima sporije. Svesni smo složenosti ovih reformi i vremena neophodnog da se one sprovedu. Čitajući izveštaj Brisela ima razloga za zadovoljstvo, ali ima i onih da ga ne bude. Srbija zna da mora više da uradi, da može više da uradi, kako bi se pojedine delimične izmene pretvorile u suštinske inovacije. Uostalom, tokom posete Beogradu premijer Konte je, pored toga što je naveo da Italija ceni napore Srbije, podvukao neophodnost energičnije akcije, naročito u okviru pregovaračkih poglavlja 23. i 24. (pravosuđe, vladavina prava, osnovne slobode), kako bi došlo do promene brzine u pregovorima sa Briselom.

Da li će Italija nastaviti da podržava približavanje Srbije EU nakon evropskih izbora?

- To je jasno rekao premijer Konte, a potvrdio i potpredsednik vlade Mateo Salvini nakon sastanka sa predsednikom Vučićem u Rimu u maju. Takođe, ministar spoljnih poslova Enco Milanezi naglasio je da se Italija nalazi među zemljama koje najviše podržavaju integracije zemalja Zapadnog Balkana. Naravno, svesni smo da prečica nema i da ući u EU znači, pre svega, deliti iste principe i vrednosti, kao i prilagoditi zakone i praksu evropskim. Apsolutno podržavamo otvaranje novih poglavlja sa Srbijom, kako bi se stekli uslovi za Beograd uradi više u ključnim oblastima.

Šta bi Srbija trebalo još da uradi da bi došlo do preokreta u pregovorima?

- S pažnjom sam pratio debatu povodom izveštaja o napretku Srbije: smatram da je on deo procesa, on nije njegova "završna reč". Treba nastaviti s radom. Što se unutrašnje debate tiče, poželjno je da se među svim stranama uspostavi pozitivan i uspešan dijalog, naročito u parlamentu. Što se tiče vladavine prava, imamo u vidu odobrene reforme (borba protiv korupcije, definisanje medijske strategije), kao i one koje su u toku (pravosudni sistem). Ipak, dok s jedne strane treba više zalaganja za ono što još treba dovršiti, s druge treba sačuvati odgovornost kako bi i faza primene, koja je isto toliko važna, bila efikasna. Na primer, očekujemo da medijska strategija, nakon što bude usvojena, realno omogući obnovljenu i harmoničnu atmosferu u pružanju informacija, u funkciji veće slobode izražavanja.

Kada se ponovo uspostavi dijalog sa Prištinom, da li će EK imati pozitivniji stav prema pregovorima sa Srbijom?

- Pozitivno smo ocenili napore Srbije u okviru dijaloga koji treba da dovede do kompromisnog rešenja. Stabilnost u regionu Zapadnog Balkana od najveće je važnosti za ceo kontinent, dok je sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine suštinski važan kako bi ta stabilnost bila ostvarena i održiva. Svesni smo prepreka, ali istovremeno ne smemo da zaboravimo rezultate iz poslednjih godina. Smatramo da je dijalog koji pomaže EU najprikladniji format za nastavak procesa. Dijalog je složen zadatak, shvatamo to, ali - kao što su nedavno podsetili, visoka predstavnica Mogerini i predsednik Vučić - status kvo nije opcija. Postizanje sporazuma je i za Beograd i za Prištinu uslov neophodan za nastavak procesa približavanja EU i sastavni je deo pristupnih pregovora sa Srbijom.

Kakav je stav Italije povodom taksa i nedavnih događaja na Kosovu?

- Mi smo više puta tražili od Prištine da povuče takse što pre, kako bi se nastavio dijalog. Treba koristiti sav raspoloživi manevarski prostor da bi se došlo do održivog rešenja. Veoma cenimo odgovoran stav koji je srpsko rukovodstvo zauzelo još na početku krize. Beograd je pokazao da je sada već element stabilnosti u regionu i nadamo se da će nastaviti s konstruktivnim pristupom. I od Prištine očekujemo da se ponaša u duhu dijaloga.

U 2019. godini se obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije i 10 godina strateškog partnerstva?

- Naši odnosi su odlični. Premijer Konte posetio je Srbiju pre tri meseca, kao prvu na Balkanu. S ekonomske tačke, 2018. smo zatvorili rekordnom trgovinskom razmenom od preko četiri milijarde evra. Italija je drugi najvažniji trgovinski partner i jedan od najvećih investitora u Srbiji. Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu učestvovalo je preko 30 italijanskih kompanija. Nastavićemo da investiramo kako u tradicionalnim oblastima kao što je poljoprivreda tako i u inovativnim sektorima kao što su obnovljivi izvori energije i IT.