Biznis Vesti
NOVA FABRIKA U PANČEVU Nemci od grada dobili važnu subvenciju

NOVA FABRIKA U PANČEVU Nemci od grada dobili važnu subvenciju

Nemačka kompanija za proizvodnju elektromotora ZF otvorila je juče u Pančevu novu fabriku od 25.000 kvadrata, saopštila je ZF.

Vucic Pancevo 02 foto Tanjug Rade Prelic Foto: Rade Rade Prelić / Tanjug
Vucic Pancevo 02 foto Tanjug Rade Prelic

Devet hektara zemljišta na kojem je pre godinu dana počela gradnja pogona odeljenja ZF (E-Mobility), nemačka kompanija je dobila besplatno od Grada Pančeva. Kako se navodi u rešenju kojim Komisija za kontrolu državne pomoći dozvoljava državu pomoć, procenjena vrednost zemljišta  je 600.000 evra.

To znači da bi se toliko novca slilo u državnu kasu da je kompanija platila naknadu. Prema informacijama iz rešenja, neto dobit ZF u 2018. Iznosila je 1,1 milijardu evra.

Kako se navodi u saopštenju ZF, broj zaposlenih u pančevačkoj fabrici trenutno iznosi 300. U naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi koji će biti angažovani na proizvodnji prvenstveno električnih mašina i generatora za hibridne i električne pogone kao i prekidača za menjače i mikroprekidača.

Potražnja za ovim proizvodima  velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje s 25.000 na približno 60.000 kvadratnih metara, najavljeno je na otvaranju kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik pokrajinske vlade Igora Mirovića, ambasador Tomas Šib i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Tehnološki koncern uložiće do 2021. godine ukupno 160 miliona evra u novoizgrađenu fabriku kao i njeno proširenje.