13. jun  2019. 08.00  | Izvor: RTV (Srđan Basić)

Prvi predizbori u mađarskoj istoriji

BUDIMPEŠTA -

Ono što je u Sjedinjenim Američkim Državama odavno poznato, sada će se prvi put dogoditi u Mađarskoj – konkretnije u Budimpešti. Sa druge strane Atlantika kandidati za najviše funkcije se najpre bore za naklonost unutar sopstvene stranke, pa tek onda odmeravaju snagu sa rivalima iz suprotnog tabora, a sada je opozicija u mađarskoj prestonici odlučila da na predizborima odrediti samo jednog protivnika aktuelnom gradonačelniku Ištvanu Tarlošu.

 

I na prošlim lokalnim izborima, u jesen 2015. godine, opozicioni kandidati su u Budimpešti, ukupno gledajući, dobili više glasova od predstavnika vladajuće koalicije Fidesa i demohrišćana, ali je, zbog izborne matematike i samog izbornog zakona, Tarloš ostao u fotelji.

budimpesta,, izbori,, madjarska

Da bi se izbegla verovatna repriza u oktobru ove godine, lideri Mađarske socijalističke partije (MSP), Dijaloga, Demokratske koalicije (DK), Jobika, Momentuma i još nekih stranaka i pokreta su se dogovorili da prevaziđu razlike u pogledima i sada već 71-ogodišnjem političaru, koji vodi mađarsku prestonicu još od 2010. godine, suprotstave zajedničkog kandidata.

Prvi predizbori su održani krajem januara i početkom februara, ali samo unutar saveza MSP-Dijalog, kada je Gergelj Karačonj dobio četiri puta više glasova od socijaliste Čabe Horvata. Sada je na redu drugi krug, a svi koji žele da učestvuju u trci trebalo bi od danas pa do 17. juna da sakupe podršku najmanje 2.000 Budimpeštanaca. Potom sledi registracija kandidata, a samo glasanje će trajati od 20. do 26. juna, kada će se i proglasiti pobednik, a svi poraženi su se unapred obavezali da će ispoštovati volju građana i podržati najuspešnijeg.

Dugo vremena se verovalo da je gradonačelnik kvarta Zuglo, Karačonj, sigurni Tarlošev izazivač, pogotovo što je izabranik Jobika i „zelenog" LMP-a, Robert Pužer, odustao od nadmetanja. Nakon izbora za Evropski parlament, na kojima su na opozicionoj strani najviše glasova dobili DK bivšeg mađarskog premijera Ferenca Đurčanja i vanparlamentarni Momentum, ove stranke su odlučile da i one ponude svog izabranika. Za DK to je poznata TV voditeljka Olga Kalman, dok je Momentum ponudio 53-godišnjeg nastavnika istorije, Gabora Kerpel-Froniuša, predsednika tog pokreta u 13. kvartu.

Broj komentara: 1

фрљ  13. 06. 2019. | 16:23
Тек после 170 година од покушаја да `Угарска` имитира САД ? И неће ни да се црнене ...