Sve veći broj samoubistava u Beogradu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Za 20 godina izvršena su 1243 samoubistva u Beogradu, piše list Vreme pre 80 godina.

Sve veći broj samoubistava u Beogradu 2Najčešći načini izvršavanja samoubistva jeste skok kroz prozor, kao i uzimanje otrova, piše list Vreme.

Takođe, Zemunski most u Beogradu postao je učestalo mesto za samoubice, odakle je skočilo 27 ljudi.

U listu Vreme nalazimo i vest da se u Beogradu osniva Nacionalni komitet za duvan.

Uprava državnih monopola preduzela je u posednje vreme neobično veliku aktivnost za unapređenje naše duvanske proizvodnje.

Na dnevnom redu nalazi se između ostalog i osnivanje instituta za naučna ispitivanja proizvodnje obrade i prerade udvana u našoj zemlji, navodi se u listu Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U listu Pravda nalazimo vest da u Varšavi vlada zabrinutost zbog priliva jurišnih odreda u Dancigu.Sve veći broj samoubistava u Beogradu 3

Vesti iz Varšave govore o priličnoj nervozi u poljskoj prestonici zbog proslave jurišnih odreda, koja se održava u Dancigu.

Već dva dana stižu neprestano mnogobrojni gosti iz unutrašnjosti Nemačke. Očekuje se dolazak i Gebelsa, koji će održati veliki govor na jednoj od manifestacija juršnih odreda.

U ovom listu nalazimo i vest da je britanski kraljevski par otputovao sinoć iz Hajd Parka u Kanadu.

Posle nezaboravnih manifestacija koje su priredili milioni njuhorških građana kraljevskom paru, oni su današnji dan proveli u Hajd Parku, a zatim se uputili u Kanadu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari