Najnovije vesti
Vesti Svet
Članice Višegradske grupe sutra o kandidatima za funkcije u EU

Članice Višegradske grupe sutra o kandidatima za funkcije u EU

Lideri Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke sastaće se danas u Budimpešti radi razgovora o potencijalnim kandidatima za funkcije u EU.

evropska unija Foto: Pixabay / Promo
evropska unija

Članice EU moraju da odaberu nove predsednike Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta i Evropske centralne banke. Analitičari navode da članice iz istočne Evrope, koje su u EU ušle 2004. godine, žele da uvećaju svoju prisutnost na važnijim funkcijama i da pomognu u rukovođenju starim kontinentom, kojim dugo dominiraju bogatije zapadne države poput Nemačke i Francuske.

- To će biti neformalni sastanak i ne mogu da kažem ništa drugo - rekao je Bertalan Havasi, portparol mađarskog premijera Viktora Orbana.

On nije želeo da govori o mogućim kandidatima iz istočne Evrope za bilo koju od rukovodećih funkcija, mada je Orban prošlog meseca izjavio da će članice Višegradske grupe imati zajednički stav po ovom pitanju.

Među odlazećim predsednicima glavnih institucija EU samo je Donald Tusk, koji je predsednik Evropskog saveta, iz nekadašnjeg komunističkog bloka u Evropi. Lideri EU sastaće se 20. i 21. juna radi razgovora o kandidatima za rukovodeće funkcije.

Članice Višegradske grupe zauzimaju oštriji stav o pitanjima poput migracije i protiv su toga da vlast bude koncentrisanija u institucijama EU na štetu nacionalnih vlasti.