STRAHUJU OD RUSIJE: Tramp šalje dodatnih 1.000 vojnika u Poljsku, a oni zauzvrat kupuju 30 aviona F-35
Foto: AP

dil sa poljacima

STRAHUJU OD RUSIJE: Tramp šalje dodatnih 1.000 vojnika u Poljsku, a oni zauzvrat kupuju 30 aviona F-35

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u Vašingtonu da će poslati još 1.000 američkih vojnika u Poljsku u sklopu širenja bezbednosnog i ekonomskog saveza, iako se pominjalo i 2.000.

foto: AP

Na konferenciji za medije s poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Beloj kući, Tramp je rekao da će vlada Poljske platiti za infrastrukturu potrebnu za dodatne vojnike, i pohvalio Varšavu što je povećala troškove za odbranu kako bi ispunila obavezu prema NATO-u.

foto: AP

Tramp je ranije rekao da SAD "dugo, dugo vremena" imaju desetine hiljada vojnika stacioniranih u Nemačkoj i da će verovatno prebaciti "određen broj" tog osoblja u Poljsku "ako o tome bude postignut dogovor".

foto: AP

Američki predsednik je kazao i da će Poljska kupiti od SAD više od 30 borbenih aviona F-35, zbog čega je jedan takav avion danas preleteo iznad Bele kuće, a Duda mu je mahao.

foto: AP

Očekuje se da će se ovako pomoći samoodbrana Poljske u vreme zabrinutosti zbog vojne aktivnosti Rusije.

Poljski lideri su mesecima lobirali da SAD pošalju dodatne snage u njihovu zemlju i odranije izražavali nadu da će u Poljskoj biti formirana trajna američka baza za koju su predlagali ime "Tvrđava Tramp".

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track