BURNA RASPRAVA U SKUPŠTINI: Pretvara li se CG u poligon za delovanje NATO prema Rusiji i Srbiji?

I. D. S.

12. 06. 2019. u 21:04

Prema rečima poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića, strategija koju Vlada predlaže je najbolja potvrda posrnuća i srljanja zvanične Crne Gore

БУРНА РАСПРАВА У СКУПШТИНИ: Претвара ли се ЦГ у полигон за деловање НАТО према Русији и Србији?

Milun Zogović Foto cdm

NAČELNIK Generalštaba vojske Crne Gore Dragutin Dakić kazao je da je Crna Gora ispunila sve zadatke u toku NATO integracionog procesa, te da je sve spremno da se već u julu proglasi njena potpuna integrisanost.

Istovremeno, u Skupštini Crne Gore raspravljalo se o Predlogu strategije odbrane Crne Gore, u kome se navodi da je opasnost od vojne pretnje u Crnoj Gori znatno smanjena zahvaljujući članstvu u tom savezu, a koji je deo opozicije kategorisao kao plan "da se teritorija Crne Gore pretvori u poligon za dalja dejstva NATO prema Srbiji i Rusiji".

Prema rečima poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića, strategija koju Vlada predlaže je najbolja potvrda posrnuća i srljanja zvanične Crne Gore.

- Ova dimna zavesa ima za cilj da prikrije i relativizuje udruženi zločinački poduhvat Tirane, Prištine i zvanične Podgorice, usmeren protiv pravoslavnog naroda, računajući na presudnu podršku NATO - izjavio je Zogović.

Njegov partijski kolega Jovan Vučurović tvrdi da "marionetska vlast prima naloge iz NATO, te da tako ni ovaj dokument nije strategija odbrane, već nešto što je napisano u nekoj od kancelarija u Briselu i naređeno da ga Vlada Crne Gore usvoji i sprovodi".

Kako je dodao, Strategija odbrane služi da se zamaskira realnost u Crnoj Gori i da se stvori slika da se bez NATO ne može ništa ni u regionu, ni u svetu.

Poseta Nato zvaničnika Ministarstvu odbrane Foto Vlada CG

Sa druge strane, u vladajućoj partiji smatraju da se usvajanjem strategije stvaraju uslovi za dalji razvoj sistema odbrane i realizuje još jedan važan korak ka punom usklađivanju celokupnog strateško-normativnog okvira u ovoj oblasti, započetoj nakon što je Crna Gora postala punopravna članica NATO.

Ministar odbrane Predrag Bošković je, obrazlažući dokument, kazao da on predstavlja reviziju strategije iz 2008. godine, te da je prijemom u NATO Crna Gora preuzela određene odgovornosti. Kako je naveo, Predlog uvažava aktuelne i buduće odbrambene potrebe Crne Gore i u dokumentu se daje jasna vizija zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore.

Bošković je podsetio da je Zakon o VCG donet 2017, a da su razlozi za njegove izmene usaglašavanje sa strategijskim dokumentima u oblasti bezbednosti i odbrane. Izmenama tog zakona predviđen je otkaz svakom vojniku koji odbije da učestvuje u NATO misijama, kao i novčane kazne do 1.500 evra za one koji se ne odazovu pozivu za službu u rezervnom sastavu vojske.

Predrag Bošković Foto in4s.net

TRAŽE 80 VOJNIKA

Ministarstvo odbrane raspisalo je oglas za prijem 80 vojnika po ugovoru, u trajanju od godine, sa mogućnošću produženja ugovora na period od tri godine.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)