Topovima sravnjen grad

J. SIMIĆ

12. 06. 2019. u 21:28

Obeležena 170-godišnjica bombardovanja Novog Sada sa tvrđave. Na današnji dan 1849. ubijeno 12.000 stanovnika

Топовима сравњен град

Bombardovanjem komadovao ugarski oficir Pal Kiš Foto Istorijski arhiv

JEDAN od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada, 12. jun 1849. godine, kada je sa Petrovaradinske tvrđave pod komandom ugarskog oficira Pala Kiša bombardovan Novi Sad i pri tom ubijeno tri petine od ukupno 20.000 žitelja, obeležen je juče nizom manifestacija.

U tom bombardovanju Novi Sad, koji je tada bio kulturno središte Srba u Austrougarskoj, gotovo je do temelja sravnjen sa zemljom. Uništeno je dve trećine objekata, gradske, crkvene i druge arhive, vredne biblioteke, umetnička dela, imovina, rukopisi od neprocenjivog značaja za istoriografiju i identitet Novog Sada i srpskog življa.

U znak sećanja na taj tragični događaj, u Dunavskom parku drvo sećanja zajedno s učenicima novosadskih osnovnih škola juče su zasadili pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Na uglu Dunavske i Zmaj Jovine ulice otvorena je izložba "Novi Sad - Grad Feniks".

Pomen žrtvama iz 1849. godine održan je kod krsta na Temerinskom putu, uz sasluženje sveštenika Hrama Vaznesenja Gospodnjeg sa Klise. U Rumenki je održan pomen pobijenim Srbima iz ovog mesta, a potom je u rumenačkom KC istoričar Đorđe Srbulović govorio na temu "Novi Sad i Srpski pokret 1848/1849. godine - vreme slave i stradanja".


ZAVET SEĆANjA

PODSTAKNUTI zavetom sećanja na postradale i na obnovitelje grada, Srpska pravoslavna crkvena opština u Novom Sadu i u Rumenki, novosadski Zavod za zaštitu spomenika kulture i KC "Rumenka" organizovali su juče obeležavanje 170-godišnjice stradanja grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije