Kredit za rešavanje prostornih problema fakulteta 1Foto: Bojan Cvejić

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da su počeli pregovori o novoj tranši Ceb kredita Razvojne banke Saveta Evrope koji će najvećim delom biti potrošen za rešavanje prostornih problema na Univerzitetu u Beogradu.

Ministar je na jučerašnjoj sednici Senata UB podsetio da je prethodni kredit bio namenjen za učenički standard i da se najčešće odobrava iznos od 50 miliona evra, ali da ne znači da kredit ne može biti i veći. On je zatražio od dekana svih beogradskih fakulteta i direktora instituta da dostave Ministarstvu prosvete svoje predloge najhitnijih problema koje treba rešavati i najavio da će nakon toga biti napravljena lista prioriteta. Šarčević je rekao da je 117 miliona dinara izdvojeno za projektovanje zgrade umetničkih fakulteta na prostoru blizu Hajata, a u fazi dogovora je izrada idejnog projekta za zgradu u kojoj će se naći Geografski, Biološki i Fakultet bezbednosti. Ministarstvo je za tu namenu izdvojilo 60 miliona dinara.

Šarčević je naveo i da se planira izgradnja nove zgrade ETF-a iza postojeće u kojoj su smešteni tehnički fakulteti. Kako je kazao, ideja je da se preseli studentski dom „Lola“ i da se za zgrada pripoji budućem kampusu tehničkih fakulteta. Deo kredita biće izdvojen za povećanje kapaciteta za smeštaj studenata. Prema Šarčevićevim rečima, Beogradu nedostaje minimum 2.000 mesta u studentskim domovima, Nišu 500, a Novom Sadu oko 800.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari