Najnovije vesti
Vesti Svet
Kupiš luksuzan stan u Dubajiu, dobiješ GRATIS PASOŠ ove evropske države i slobodan ulaz u Evropu

Kupiš luksuzan stan u Dubajiu, dobiješ GRATIS PASOŠ ove evropske države i slobodan ulaz u Evropu

Bogati investitori koji traže da kupe nekretninu u Dubaiju, uz luksuzan stan, mogli bi da dobiju i prečicu do Evrope preko moldavskog pasoša.

The Heart of Europe, dubai Foto: Profimedia
The Heart of Europe, dubai

Pravo na ovu privilegiju imaju samo oni čiji džep dovoljno dubok da mogu da izdvoje milion evra za nekretninu u kompleksu "Srce Evrope" koji u Dubaiju gradi komanija "Kleindienst Group". Upravo ova firma uspostavila je šemu "investicijom do državljanstva" sa Moldavijom, prema kojoj kupci luksuznih nekretnina ostavuju pravo na pasoš te istočnoevropske zemlje čak iako nikada nisu kročili u nju.

Vlada Moldavije akreditovala je dve agencije sa središtem u Dubajiu da obrađuju zahteve za državljastvo u skladu sa ovim sporazumom. Proces odobravanja državljanstva može da potraje i do četiti meseca, navode mediji.

Većina kupaca zainteresovanih za ovaj program su bogataši iz Iraka, Sirije, Kine i Saudijske Arabije. Njima, i svima ostalima koji mogu da izdvoje pomenutu sumu, na raspolaganju će biti 4.000 luksuznih jedinica koje gradi kompanija "Kleindienst Group".

- Ranije smo imali slične akcije - nudili smo luksuzne automobile uz stan. Sada smo odlučlili da ponudimo državljanstvo. Moldavsko državljastvo je interesantno za naše kupce - navedeno je iz kompanije.

Zbog čega bi državljanstvo ove siromašne zemlje bilo zanimljivo bogatašima? Zato što im omogućava bezvizno putovanje u više od 120 zemlja sveta, uključujući i one koji su deo Šengena.

Iako možda zvuči čudno, zapravo je reč o praksi koju je uvelo više od 100 zemlja na svetu, uključujući gde je prvog januara ove godine stupio na snagu zakon o ekonomskom državljastvu. Prema tom zakonu, državljanstvo Crne Gore se može steći ako investitor na račun uplati najmanje 450.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici, primorskom regionu ili iznos od 250.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u severnom ili centralnom delu Crne Gore.

(VIDEO): Meteor iznad Dubaija