Najnovije vesti
Vesti Beograd
Fotografija pasa u lancima okruženih nadošlim Dunavom PODIGLA UZBUNU, ali se iza svega krije SASVIM DRUGAČIJA PRIČA

Fotografija pasa u lancima okruženih nadošlim Dunavom PODIGLA UZBUNU, ali se iza svega krije SASVIM DRUGAČIJA PRIČA

Fotografija dva psa vezana lancima opkoljena vodom s pognutim njuškama ispod Pupinovog mosta pokrenula je lavinu komentara na društvenoj mreži Fejsbuk, ali je ipak otkrivena i druga stana medalje.

psi Pupinov most Foto: Facebook, Marija Maraya / screenshot
psi Pupinov most

Naime, sa oznakom "hitno", navedeno je da se samo čamcem može prići i da su psi do pola u vodi. Neki su pozvali u pomoć i spasioce životinja iz volonterske organizacije "Animal Rescue Serbia" (ARS).

- Imali smo bar 10 prijava juče, ali niko od građana nije mogao da nam kaže tačnu lokaciju. Pričali su nam da se psi dave, da voda nadolazi, a na fotografijama se jasno vidi da su na kopnu. Naravno, mi bismo u ovakvoj situaciji morali da kontaktiramo i "Veterinu Beograd", rečnu policiju i ronioce. Međutim, bez tačne lokacije ne možemo krenuti u akciju. Na kraju se ispostavilo da se digla bespotrebna prašina na mrežama - objašnjava za "Blic" Aleksandar Gavrić, predsednik ARS-a.

Odmah su mnogi počeli da osuđuju osobu koja ih je tu ostavila, već su uveliko isplanirali da odu čamcem i spasu ta dva psa. Ali njih, kako je "Blic" saznao, ima mnogo više. Čak 60. I to smo saznali iz prve ruke, od njihovih vlasnika čije je ime poznato redakciji. Želeo je, kaže, zbog svih neprijatnosti koji je doživeo, da ostane anoniman.

- Tačno je. Tu su psi, mačke, kokoše, patke... Svi žive zajedno, i onda vam je jasno kakvi su to psi. Živim u blizini Pupinovog mosta, ali 90 odsto vremena provodim ovde, sa njima. Već 20 godina brinem o životinjama i doživljavam neprijatne situacije. Umesto pohvale, stižu kritike, a sve zato što se niko ne trudi da proveri o čemu se radi. U blizini, preko puta šljunkare, ima jedan restoran, pa je neko verovatno prolazio i fotografisao - počinje priču naš sagovornik koji kaže da je odavno prestao da broji koliko je pasa spasao i kasnije poklonio ljubiteljima životinja.

Uverava nas da dobro brine o njima, ali i apeluje na sve koji bi želeli da dođu i da ih udome.

- Celo leto sam tu, i zimi. Svaki dan vučem po 200 kilograma mesa, preko zime hranu donosim kolicima preko leda. Psi imaju vrhunsku ishranu, lepo izgledaju i imaju nadzor veterinara. Redovno pratim vodostaj, koji se danas malo i povukao. Da je došlo do povećanja vodostaja, imam prijatelje kod kojih bih sigurno mogao da smestim pse, tako da bi bili na bezbednom kao što je to bio slučaj pre šest-sedam godina. Međutim, voleo bih kada bi postajala neka organizacija ili azil koji bi primio pse, rado bih ih sve poklonio - zaključuje on.