Hronika

Pijani i pokvarenih kočnica krenuli voziti djecu na izlet

Pijani i pokvarenih kočnica krenuli voziti djecu na izlet
Foto: Ilustracija | Pijani i pokvarenih kočnica krenuli voziti djecu na izlet

BIJELJINA - Dva vozača autobusa, koji su u ponedjeljak trebali da voze učenike bijeljinskih osnovnih škola na jednodnevni izlet u Srbiju, isključeni su iz saobraćaja jer su bili pijani, a jedan autobus nije bio tehnički ispravan, saznaju "Nezavisne".

Kako saznajemo, prema ustaljenom pravilu policija je izvršila kontrolu ispravnosti autobusa i alko-testiranje vozača, a u ovom slučaju to je bilo devet vozila i isto toliko vozača.

Tom prilikom, kako "Nezavisne" saznaju, policija je utvrdila da su Jovo Bogićević, vozač prevoznika "Viena turs", i Novica Gajić, vozač "Gajić proma", bili pod uticajem alkohola.

"Prilikom testiranja vozača J.B., koji je upravljao autobusom marke setra, utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 0,35 g/kg. Navedeni vozač je isključen iz saobraćaja, kojeg je zamijenio drugi", naveli su u Policijskoj upravi Bijeljina.

Dodali su da je prilikom uvida u dokumentaciju, odnosno u potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila, provjerom utvrđeno da ista ne pripada navedenom vozilu, a kontrolom tehničke ispravnosti vozila utvrđeno je da je navedeni autobus tehnički neispravno vozilo, te je isključen iz saobraćaja zbog neispravnosti kočnica.

"Nadalje, prilikom alko-testiranja vozača autobusa N.G., koji je upravljao vozilom marke neoplan, utvrđeno je da on ima 0,74 g/kg alkohola u organizmu, te je isti isključen iz saobraćaja", navode u bijeljinskoj policiji.

Dodaju da su zbog počinjenih prekršaja vozačima izdati prekršajni nalozi, dok će protiv odgovornih lica u pravnom licu i samih pravnih lica zbog počinjenih prekršaja biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu u Bijeljini.

Predrag Račanović, direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Bijeljine, čije učenike je trebalo da vozi Bogićević, rekao je da svaki put kada djeca kreću na izlete ili ekskurzije prije polaska policija obavlja alko-testiranje vozača i pregled dokumentacije o tehničkoj ispravnosti vozila.

"To jutro alko-test je pokazao da su alkohol konzumirala dva vozača, koja su odmah udaljena iz autobusa", naveo je Račanović. Istakao je da je jednodnevni izlet, iako je kasnio, ipak na kraju realizovan.

"Nevjerovatno je da profesionalni vozač koji bez obzira da li vozi djecu ili druge putnike konzumira alkohol, jer on mora da bude svjestan. Da li su ti vozači alkohol konzumirali veče prije pa je ujutro pokazalo - nije bitno. To nikako ne mogu da shvatim i ne mogu da vjerujem da ozbiljan čovjek koji živi od tog posla i hrani svoju porodicu može sebi da dozvoli tako nešto, odnosno da znate da ćete voziti djecu i opet konzumirate alkohol", istakao je Račanović. Naglasio je da je najbitnije da ne postoji mogućnost da takav vozač može da vozi djecu.

"U ovom slučaju nije kriv ni prevoznik jer kako je on mogao očekivati da će vozači koji za njega voze doći u alkoholisanom stanju", naveo je Račanović i istakao da su kao škola preduzeli sve potrebne mjere da se otklone sve nepravilnosti i upozorili da se takve stvari ne smiju više dešavati.

U "Happy travelu", agenciji koja je izlet organizovala, rekli su da je agencija spriječila da takvi autobusi odu na put.

"Agencija kao organizator putovanja ima potpisane ugovore sa prevozničkim kućama i angažujemo autobuse, koji su u obavezi da urade tehničke preglede koji vrijede do 72 sata i u obavezi je škola i agencija da obavijeste policiju 48 sati prije polaska na izlet o prevoznim sredstvima koja će voziti", pojasnila je Maja Antić, direktorica ove agencije. Prema njenim riječima, prilikom pregleda i alko-testiranja otkrivene su nepravilnosti na koje su oni odmah odreagovali i doveli nove vozače i novi autobus.

"Iako mi krećemo od pretpostavke da je neko ko je punoljetan i ko od tog posla izdržava porodicu - samosvjestan, ipak dešava se da nije. Šokirala sam se jer su dva vozača imala alkohola u krvi. Kao direktorica agencije svaki put prisustvujem polasku putnika na izlete i ekskurzije jer odgovaramo za tu djecu, kao i direktori škole", pojasnila je Antićeva. Kako kaže, ona je istog dana uputila dopise direktorima prevozničkih firmi, u kojima je navela da su ovakvi potezi nedopustivi i da moraju povesti više računa o tome.

U preduzeću "Viena turs" danas nisu imali komentar na ovaj događaj, dok se u "Gajić promu" niko nije javio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije