Salvini uveo nove mere protiv migracija 1Foto: EPA-EFE/ MAURIZIO BRAMBATTI

Italijanska vlada usvojila je nove mere za obuzdavanje imigracije.

Takozvani bezbednosni dekret koji je predložio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini predviđa kazne do 50.000 evra za brodove koji „ignorišu zabrane i ograničenja“ po pitanju pristupa italijanskim vodama, kao i zaplenu brodova koji ignorišu pravila više od jednog puta.

Iako se u tekstu zakona ne spominju konkretno aktivnosti nevladinih organizacija, Salvinijev cilj je da zaustavi spasavanje migranata na Mediteranu koje, tvrdi on, pomaže trgovcima ljudima da ih ilegalno prebace u Evropu.

Salvini, lider krajnje desničarske stranke Liga, više puta je spasilačkim brodovima uskraćivao pristup italijanskim lukama, zbog čega su migranti danima ostajali zarobljeni na moru.

On se umešao i u javnu raspravu sa ministrom saobraćaja Danilom Toninelijem, iz Pokreta pet zvezdica koji je Ligin koalicioni partner, oko toga ko ima ovlašćenja da zabrani pristup italijanskim lukama. Nove mere će takođe ministarstvu unutrašnjih poslova dati ovlašćenja da odbije ili ograniči pristup italijanskim teritorijalnim vodama i iskrcavanje ljudi ili robe.

Ograničenje se odnosi na „specifične brodove koji sprovode aktivnosti naznačene u povelji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu“, prema saopštenju koje je objavila kancelarija premijera. Sporazum UN, poznat kao povelja Motego Bej, definiše obaveze koje se odnose na spasilačke aktivnosti na moru i njihovu zakonsku osnovu na kojoj nevladine organizacije sprovode svoje operacije spasavanja na Mediteranu.

Nova pravila koja je kabinet usvojio u utorak, koja će biti na snazi 60 dana a zatim moraju da budu proglašena zakonom u parlamentu, predstavljaju revidiranu verziju ranijeg Salvinijevog predloga u vezi s kojim su i Pokret pet zvezda i italijanski predsednik Serđo Matarela ranije izrazili sumnju.

„Bezbednosni dekret je početak i nadam se da će on, kada dođe do parlamenta, biti pojačan i poboljšan kako bi mogli da se izborimo sa prisustvom ilegalnih imigranata u zemlji… Jer 500.000 ilegalnih imigranata je baš previše za Italiju“, rekao je lider Pokreta pet zvezda Luiđi di Majo.

Prošlog meseca UN su saopštile da predložene mere ugrožavaju ljudska prava. Italijanska vlada je odbacila ove optužbe, rekavši da se UN „prema krizi u Libiji odnose uz neodgovarajući i mentalno ograničen pristup“, kako je prenela novinska agencija ANSA.

„Učestali transferi migranata koje sprovode određene nevladine organizacije sa jasnim ciljem da dopru do italijanskih luka pomažu trgovcima ljudima da ostvare svoje ciljeve“, pisalo je u odgovoru italijanskih vlasti visokoj komesarki UN za ljudska prava Mišel Bašle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari