Žunkeras: Glasanje na referendumu u Kataloniji nije zločin

Glasanje na zabranjenom referendumu o otcepljenju Katalonije nije zločin, tvrdi na španskom sudu bivši regionalni potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2019.

18:41

Žunkeras: Glasanje na referendumu u Kataloniji nije zločin
EPA-EFE/J.J. Guillen

Bivši regionalni potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras izjavio je pred španskim Vrhovnim sudom da se glasanje na zabranjenom referendumu o otcepljenju Katalonije od Španije ne može smatrati zločinom.

Žunkeras je jedan od desetak političara i aktivista kojima se sudi zbog neuspelog pokušaja da 2017. bogati severoistočni region učine nezavisnom republikom održavanjem referenduma, iako su ga sudovi zabranili, preneo je AP.

Državni tužioci optužuju Žunkerasa za pobunu, za koju je predviđena kazna zatvora do 25 godina.

Kako su se danas okončala četiri meseca saslušanja, Žunkeras je u završnoj reči naveo da pitanje katalonske nezavisnosti spada u sferu politike, a ne sudnice.

Presuda se ne očekuje mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: