12. jun  2019. 18.47  | Izvor: RTV (Sanja Macut Milovan)

Predstavljena knjiga "Mihajlo Idvorski Pupin - tekstovi u američkoj štampi"

NOVI SAD -

U Gradskoj kući predstavljena je dvojezična knjiga "Mihajlo Idvorski Pupin – tekstovi u američkoj štampi 1912-1920. godine" u izdanju Gradske biblioteke u Novom Sadu, a koju su priredili profesor Đorđe N. Lopičić i Miroslav Stanković. Izdavanje knjige sa tekstovima izuzetno je značajno, jer osvetljava Pupinovu ulogu u prelomnim ratnim vremenima druge decenije dvadesetog veka na Balkanu.

video icon

Knjiga sadrži 65 članaka koje je Mihajlo Pupin objavljivao u vodećim američkim novinama, kao što su New York Times , The Sun , Washington post , a u kojima je američku javnost upoznao sa uzrocima i posledicama rata Srbiji i na Balkanu.

"On je imao jedan humanistički cilj da kao konzul kraljevine u Njujorku pomogne sunarodnicima", kaže Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

"Sa svake stranice ove knjige provejava znanje o srpskom narodu i državi i njemu smo zaslužni svi iz Jugoslavije, a posebno što su već u tom periodu Amerikanci saznali ko je Srbija i ko je srpski narod", ističe Dragan Kojić, urednik knjige.

Knjiga je jedinstvena jer donosi sasvim nova saznanja o diplomatskom radu Pupina na zastupanju i promovisanju srpskih interesa u svetu i kao takva će biti od značaja za dalje izučavanje diplomata i istoričara.

Tagovi