INSPEKCIJA ČEŠLJA OBJEKTE: Nema lepote na crno

A. VASIĆ

12. 06. 2019. u 16:02

Najavljena stroža inspekcijska kontrola objekata i salona u kojima se obavljaju estetski tretmani. Nestručni lekari rizikuju da izgube licencu za rad

ИНСПЕКЦИЈА ЧЕШЉА ОБЈЕКТЕ: Нема лепоте на црно

INSPEKCIJA će "pročešljati" sve objekte u kojima se obavljaju estetske procedure, plastične operacije i popularni "antiejdžing" tretmani. Iz Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju Ministarstva zdravlja najavljuju i da će lekarima koji obavljaju ovakve zahvate bez završene specijalizacije iz plastične hirurgije licenca biti trajno oduzeta.

Prema zakonu, državne i privatne zdravstvene ustanove su jedina mesta na kojima tretmani poput mezoterapije, ubrizgavanja botoksa, hijelurona i hemijskog pilinga, mogu da se obavljaju. Ipak, ove usluge nude se na svakom koraku, u frizerskim salonima, apotekama, salonima lepote, fitnes-centrima...

- Kontrola će ubuduće biti stroža - kaže prof. dr Marjan Novaković, predsednik Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju. - Formirana je radna grupa, koja je proveravala situaciju u praksi i definisala neophodne kriterijume za rad. Usvojen je pravilnik u septembru prošle godine, prema kojem je tačno određeno ko, kada i u kojim slučajevima može da obavlja estetstke, plastične i rekonstruktivne procedure.

Sve češći je slučaj da lekari na drugoj ili trećoj godini specijalizacije iz plastične hirurgije, ili specijalizanti iz sasvim drugih oblasti, rade procedure za koje nisu kvalifikovani. Osim toga, tretman obavljaju i osobe koje su završile različite kozmetičke kurseve od dva ili tri meseca.

- Oblast "antiejdžinga" i estetske medicine pripada pre svega plastičnoj hirurgiji - kaže prof. dr Nenad Stepić, načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA. - Međutim, mi imamo slučaj da neko prođe kurs od nekoliko meseci i čak, postane edukator iz ove oblasti.

Dr Svetlana Vesanović kaže da postoji veliki rizik od različitih komplikacija kada nestručna osoba obavlja proceduru.

- Kada se radi ubrizgavanje filera, postoji rizik od nastanka trajnog slepila. Od ubrizgavanja do oštećenja vida dolazi za svega 90 minuta. Treba razmisliti o tome pre nego što se odlučite da proceduru uradite u kozmetičkom salonu, umesto u zdravstvenoj ustanovi - kaže dr Svetlana Vesanović.

BEZOBZIRNI

MANjAK inspekcije jedan je od glavnih problema koji sprečava bolju kontrolu, ali čak i kada se neki objekat zatvori, on sutradan nastavlja sa radom, kaže dr Svetlana Vesanović.

- Imamo informaciju da je 80 salona zatvoreno zbog neadekvatnih uslova za rad ili nedostatka stručnjaka. Sutradan su svi nastavili da rade normalno - kaže dr Vesanović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dr.nanipdy

12.06.2019. 21:47

Izuzetno mi je drago zbog ovog zakona i nadam se da ce se postovati. Stvarno svako radi ove tretmane i uzima posao ljudia koji su se za to skolovali.