Aston Martin SUV stiže početkom 2020. iz nove fabrike u Velsu FOTO

Britanski proizvođač je za svoj novi model izgradio i potpuno novi pogon.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2019.

17:00

Aston Martin SUV stiže početkom 2020. iz nove fabrike u Velsu FOTO
Foto: Aston Martin promo

Aston Martin možda kasni na “SUV zabavu”, na koju su već stigli modeli kao što je Lamborghini Urus ili Maserati Levante, ali britanski proizvođač ima svog aduta za koji veruje da će dobro pokazati na tržištu supersportskih krosover/SUV vozila.

DBX je debitovao 2015. u vidu koncepta, a 4 godine kasnije Aston Martin je prikazao pretprodukcijsku verziju serijskog modela, doduše automobil je još prekriven maskirnom folijom kako bi se prikrili detalji dizajna.
Foto: Aston Martin promo
Osim fotografija “kamufliranog” vozila, proizvođač je objavio i detalje iz fabrike u Velsu u kojoj će se DBX praviti kada krene serijska proizvodnja u prvoj polovini 2020.

Biće to prvi model koji će se izrađivati u novoj fabrici izgrađenoj na površini od 36 hektara, na mestu nekadašnje vojne baze.

Osim Aston Martina DBX, tu će se sklapati i budući električni modeli ovog proizvođača, uključujući i Rapid E. Od 2021. u velškom pogonu praviće se i luksuzna Lagonda na električni pogon.
Foto: Aston Martin promo
Za sada je u fabrici zaposleno 200 radnika, a očekuje se da će posao u ovom pogonu u kasnijim proizvodnim fazama dobiti još 550 ljudi, dok će broj radnika u kompletnom lancu dobavljača iznositi oko 3.000.

DBX će najverovatnije u početku za pogon koristiti AMG-ov twin-turbo 4.0 V8, da bi mu se kasnije u ponudi pridružio i moćni V12. U planu je i hibridna verzija, takođe u saradnji sa Mercedesom.

Aston Martin je najavio da će do kraja godine zvanično predstaviti produkcijsku verziju modela DBX, a prva prilika za svetsku premijeru je frankfurtski auto-salon koji se država u septembru.
Foto: Aston Martin promo
Foto: Aston Martin promo
Foto: Aston Martin promo
Foto: Aston Martin promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: