Najnovije vesti
Vesti Politika
Politika: Makron u Beogradu 15. i 16. jula

Politika: Makron u Beogradu 15. i 16. jula

Francuski predsednik Emanuel Makron boraviće u Srbiji 15. i 16. jula, piše "Politika". Makron dolazi odmah nakon najvećeg državnog praznika Francuske, 14. jula, te, kako ističe ovaj dnevni list, to ukazuje da Pariz žželi značajno da pojača svoje prisustvo u naššoj zemlji i regionu.

vučić makron3 Foto: Ivana Mastilović Jasnić / RAS Srbija
vučić makron3

Francuski predsednik boraviće u poseti Srbiji dva dana kao gost Aleksandra Vučića, a činjenica da je reč o dvodnevnoj poseti, navodi list, svedoči o želji francuske strane za potvrđivanje i dalje jačanje dobrih odnosa, uključujući i sve razvijeniju ekonomsku saradnju i godišnju razmenu koja dostiže milijardu evra, prenosi "Politika".

Takođe, podseća i da poseta dolazi u važžnom trenutku s obzirom da je Beograd izložžen ogromnim pritiscima u vezi sa KiM, te navodi da je predstavnica Francuske na sednici SB Un u Njujorku pre dva dana imala balansiraniju retoriku u poređenju s drugim zapadnim držžavama koje priznaju nezavisnost Kosova.

Sve to, napominje list, svedoči da Pariz možže biti otvoreniji za predloge srpske strane kada je reč o postizanju kompromisnog reššenja.

Prvobitno je poseta Makrona bila najavljena za početak decembra 2018. ali je pomerena zbog pobune "žutih prsluka" u Parizu i nizu drugih gradova.