Smajlović: Mislimo da je ubistvo Milana Pantića dobrim delom rasvetljeno

U Jagodini je obeleženo 18 godina od ubistva novinara iz tog grada Milana Pantića, a porodica, prijatelji i kolege novinari položili su cveće na mesto gde je Pantić ubijen i na bistu na trgu koji nosi njegovo ime.
Dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine ubijen je 11. juna 2001. godine "udarcima tupim predmetom u glavu" u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutru vraćao iz prodavnice.
 
Milan Pantić je pisao o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije. Nalogodavci i ubice do danas nisu otkriveni.
 
Članica Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara Ljiljana Smajlović je rekla da je veoma ogorčena što Tužilaštvo za organizovani kriminal nije pokrenulo istragu "makar protiv N.N. počinilaca".
 
"Mi u komisiji mislimo da je ubistvo Milana Pantića dobrim delom rasvetljeno i da se ono tiče sumnjivih privatizacija o kojima je pisao. Ubistvo novinara je uvek organizovani zločin koji je počinila organizovana grupa, tu ima nalogodavaca i izvršilaca i ljudi čiji su interesi bili ugroženi", rekla je Ljiljana Smajlović.
 
Ona je navela da država ne bi smela da pusti da se jagodinska policija bavi tim slučajem godinama.
 
"Država mora da pokaže da najviši nivo kapaciteta koristi za ubistva opasna za reputaciju države i za vladavinu prava. Odavno je napravljena greška jer se država nije ponašala prema ovom zločinu onako kako je trebalo. Mi verujemo da je zločin rasvetljen barem do one mere do koje je ubistvo Ćuruvije bilo rasvetljeno još 2007. godine pa smo opet čekali još osam godina do optužnice", kazala je Smajlović.
 
Po njenim rečima, Tužilaštvo za organizovani kriminal dužno je da odgovori zašto već dve godine odbija zahteve i molbe Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara da počne da se bavi slučajem ubistva Milana Pantića.
 
"Mi ćemo da podržimo predlog ovogodišnjeg dobitnika nagrade za novinarsku hrabrost Džeremija Skejhila, da sve iz istrage komisije mora da se pokaže građanima. Čim presuda za ubistvo Ćuruvije bude pravosnažna, mi ćemo da obelodanimo sve što smo imali, a obelodanićemo jednog dana i sve što smo znali o ubistvu Milana Pantića i onda će neko u državi morati da objasni građanima zašto je sve stajalo", rekla je Ljiljana Smajlović.
 
Nagrada za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju dodeljuju Večernje novosti, ove godine je uručena američkom novinaru i suosnivaču onlajn magazina "Intersept" Džeremiju Skejhilu. Šira javnost u Srbiji čula je za Skejhila u aprilu kada je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara" u Beogradu uputio izvinjenje porodicama nastradalih tokom bombardovanja zgrade RTS-a 1999. godine.
 
Skejhil se preko video linka obratio prisutnima u jagodinskoj Biblioteci navodeći da je počastvovan što je dobio nagradu nazvanu po Milanu Pantiću, novinaru koji je, kako je rekao, "platio najveću cenu zato što je radio svoj posao". On je novčani deo nagrade ustupio novinaru i književniku Muharemu Bazdulju za istraživački tekst o antivakcinaškom lobiju. Bazdulj je u ime dobitnika nagrade primio povelju.
  • privatizacija, motiv

    12.06.2019 15:15
    Smajlovićka me uglavnom nervira aki ovde je u pravu. Tužilaštvo je trebalo da sprovede istragu i kao moguć osumnjičene sasluša sve aktere sumnjivih privatizacija o kojima je pisao Pantić.
    Profiteri sumnjivih privatizacija su nalogodavci ubistva jer je motiv očigledan.
  • Andrija Šrek

    12.06.2019 14:18
    ?!?
    DOBRIM DELOM????
    Čekajte, šta to znači? Ili jeste rasvetljeno ili nije!
  • Nada umire poslednja

    12.06.2019 11:51
    Samo ta ubistva????
    Kako moze da se kaze "Država mora da pokaže da najviši nivo kapaciteta koristi za ubistva opasna za reputaciju države i za vladavinu prava."? Ostala ubistva ne moraju da se rese????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija