NAMET ZA ONE KOJI IZDAJU SMEŠTAJ: Po krevetu 3.500 dinara

E. R.

11. 06. 2019. u 20:05

Od 1. jula svi oni koji izdaju smeštaj u domaćoj radinosti biće oporezovani. Namet za destinacije prve kategorije - Beograd, Zlatibor...

НАМЕТ ЗА ОНЕ КОЈИ ИЗДАЈУ СМЕШТАЈ: По кревету 3.500 динара

SVAKI krevet koji se izdaje na turističkim destinacijama prve kategorije, kao što su Beograd, Zlatibor ili Vrnjačka Banja, od 1. jula biće opterećen porezom od 3.500 dinara godišnje.

Prema rečima Miroslava Kneževića, državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, primenom Zakona o porezu na dohodak građana od 1. jula, oni koji izdaju smeštaj u domaćoj radinosti, koja obuhvata privatni smeštaj i "stan na dan", biće oporezivani na mnogo povoljniji način nego što je to bilo do sada.

- Porez će iznositi pet odsto od prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini, pomnožen sa brojem ležaja i sa kategorijom turističkog mesta - rekao je Knežević. - Za turistička mesta prve kategorije kao što su Beograd, Vrnjačka Banja i Zlatibor, iznos će biti između 3.000 i 4.000 dinara i tri i po hiljade dinara po jednom krevetu godišnje. Ovaj porez se odnosi samo na fizička lica koja su vlasnici soba, apartmana, stanova i kuća koje izdaju.

Knežević kaže da je ova promena deo sistemske reforme čiji je cilj da se podstakne preduzetništvo u turizmu, s namerom da svi rade što bolje i efikasnije. On apeluje na sve one koji to nisu uradili dosad da u skladu sa zakonom registruju svoje smeštajne kapacitete i podnesu poreske prijave.

- Nemamo precizan podatak na koliko će se fizičkih lica odnositi ovaj porez, zato što tu evidenciju vode lokalne samouprave - naglasio je Knežević. - Svaka od njih zna koliko je takvih kreveta, a mi upravo na ovaj način želimo da imamo realnu statistiku o tome koliko ima kreveta u domaćoj radinosti. Ministarstvo će doći do jedinstvene statistike, iz koje će se videti koliko je zaista gostiju, ko su ti gosti, koliko se prosečno zadržavaju, na koji način troše vreme na destinaciji.

Knežević kaže i da je ovo prilika da oni koji to dosad nisu uradili, pod povoljnim uslovima registruju svoje kapacitete i počnu da rade, i poručuje da ako to budu izbegavali, postoje sankcije, povećane kazne i turistička inspekcija.

E-TURISTA

MINISTARSTVO turizma radi na stvaranju centralnog informacionog sistema koji će se zvati e-turista, gde će pružaoci usluga moći sami da prijavljuju goste i da ih evidentiraju. Očekuje se da će taj sistem u punoj funkciji biti do kraja sledeće godine.

- Od 1. jula, dok taj sistem ne bude kreiran, svi pružaoci usluga neće morati da rade preko posrednika. Moći će sami da rade, da vode knjigu gostiju i prijavljuju goste - kaže Knežević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

dragoslav

11.06.2019. 22:07

Država ima pravo da naplati jedino procenat od prijavljenih gostiju a nikako da razreže porez bez obzira na to da li je neko uopšte došao. Šta ako se niko ne pojavi...da ne pominjem da sve troškove oko uništenog pokućstva mora da snosi vlasnik. Slično je i sa izdavanjem stanova...ako nemate nameru da 100% zaštitite izdavače, nemate pravo da razrezujete porez...vlasnik treba da uloži preko 1000evra u tužbu ako mu neki podstanar ostane dužan par kirija ili mu uništi pokućstvo a sud je katastrofa!!

Radisa

11.06.2019. 22:13

Pa oni koji izdaju stanove prvi nece da prijave goste i plate boravusnu taksu od 60 dinara po danu po osobi. Samo inspekcije i visoke kazne resavaju problem.

Limunko

11.06.2019. 22:32

A, šta ćemo sa vlasnicima stanova koji iste izdaju podstanarima? Zgrade su prebukirane, nigde reda i poretka, doseljava se kako ko stigne, uništavaju se objekti, baš ih briga za ostale stanare, buka, nehigijena... Izgleda da država nema način da izađe na kraj sa stanodavcima, koji dobro prihoduju.

zagorka munižaba

18.06.2019. 07:55

da li se jedan bračni krevet sa dva dušeka tretira za oporezivanje KAO JEDAN KREVET? Tako bi trebalo da bude,