DSS: Kafilerija Prekon i dalje guši Zrenjanince 1Foto: Logo

Kafilerija Prekon u Zrenjaninu i dalje zagađuje vazduh neprijatnim mirisima iako je sa ovim problemom trebalo da bude gotovo u decembru, upozorava gradski odbor DSS Zrenjanin.

U svom saopštenju DSS podseća da je “još septembra 2018. obećano da će u roku od 2 meseca Prekon ugraditi filtere”.

-Od ovog obećanja je prošlo 8 meseci. Iako su filteri ugrađeni, nije izvesno da li će oni rešiti problem zagađenja vazduha neprijatnim mirisima, niti kakav je i koliko štetan uticaj po zdravlje građana s obzirom da u isparenjima ima kancerogenog akroleina. Ovaj slučaj nam pokazuje da su ekološki poblemi nastali industrijskim zagađenjem složeni, da zahtevaju veliko angažovanje građana i institucija da bi se rešavali. Zbog toga Zrenjaninci sa pravom strahuju od najavljene izgradnje kineske fabrike guma, nakon što se pojavila informacija da ne postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu i zato što olakim obećanjima vlasti građani sve manje veruju – navodi se u saopštenju DSS.

DSS podseća da je gradski inspektor za zaštitu životne sredine 2016. podneo krivičnu prijavu za privredni prestup protiv Prekona, jer nisu izvršili zakonski predviđena merenja. Zrenjaninski Privredni sud je u novembru 2018. Prekonu zabranio preradu živtotinjskog otpada na tri godine, ukoliko ne ugradi filtere čime bi sprečio zagađenje vazduha. Ova presuda je potvrđena u ponovljenom procesu 10. maja 2019. Sprovođenje sudske odluke zavisi od nalaza inspekcija koje budu kontrolisale emisiju štetnih materija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari