USPEH LEKARA ZRENJANINSKE OPŠTE BOLNICE: Tkivom sa ruke leče usnu duplju

B. GRUJIĆ

11. 06. 2019. u 11:02

Dejan Bakić, specijalista maksilofacijalne hirurgije, i Geza Šmit, specijalista vaskularne hirurgije uspeli su da pacijentu, nakon uklanjanja tumora usne duplje potpuno vrate moć gutanja i govora

УСПЕХ ЛЕКАРА ЗРЕЊАНИНСКЕ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ: Ткивом са руке лече усну дупљу

Dr Šmit i dr Bakić

LEKARI Dejan Bakić, specijalista maksilofacijalne hirurgije, i Geza Šmit, specijalista vaskularne hirurgije Opšte bolnice u Zrenjaninu, uspeli su da pacijentu, nakon uklanjanja tumora usne duplje, presade tzv. režanj podlaktice i potpuno mu vrate moć gutanja i govora. Ovo je rađeno u kliničkim centrima, a sada je prvi put urađeno u nekoj opštoj bolnici.

- Ovakve operacije su komplikovane, traju po 12 sati, uz dug predoperativni i postoperativni period. Sve se obavlja u jednoj operaciji, i uklanjanje tumorskog tkiva i transplantacija mišića iz podlaktice - kaže, za "Novosti", dr Dejan Bakić, uz napomenu da je prvi uspešan operativni zahvat u Opštoj bolnici "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu izveden krajem prošle godine kod pacijenta sa uznapredovalim karcinomom sluznice usne duplje i da se pacijent nakon transplantacije uspešno oporavio.


Dr Geza Šmit je dodao da upravo primena slobodnih mikrovaskularnih režnjeva predstavlja zlatni standard u rekonstrukciji kompleksnih defekata glave i vrata nastalih hiruškim uklanjanjem tumora.

Za ovakvu operaciju nisu, napominju lekari, podobni svi pacijenti, recimo dijabetičari i pušači, a najčešće se radi kod muškaraca između 50. i 60. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)