• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbi su nas u ratu tukli, a sad dolaze da rade"

Izvor Tanjug

Zbog nedostatka radne snage u Hrvatskoj, veliki broj hotelijera i ugostitelja angažuje radnu snagu iz susednih zemalja, a najviše ih dolazi iz BiH i Srbije. Evo kakav je stav domaćeg stanovništva o tome...

 Hrvatska - napad na Srbe na Braču - šta kažu stručnjaci Izvor: MONDO/Danijela Pašić



Poslednji incident koji se dogodio u Supetru, na ostrvu Braču, kad su huligani napali mlade sezonce samo zbog toga što su Srbi i govorili su ekavicom, ne ostavlja dobar utisak na one koji još premišljaju da li da i ove sezone dođu u Hrvatsku.

Portal Index ukazuje da su napadi na Srbe učestali su u Hrvatskoj, kojoj su radnici iz Srbije tokom turističke sezone potrebni.

Podsećaju da je hrvatska vlada ove godine opet povećala kvote za uvoz radne snage u turizmu na 15.611 dozvola, a iskorišteno ih je tek oko 6.000, od kojih su trećina sezonci iz Srbije.

Direktor Instituta za turizam Damir Krešić za Index je povodom poslednjeg incidenta na Braču rekao da postoji samo jedna stvar oko koje sezonce treba deliti, a to sigurno, navodi, nije po nacionalnoj osnovi.

"Sezonce treba deliti na dobre i loše radnike, a ne po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Ionako rade težak posao i ne treba im ga dodatno otežavati. To što se dogodilo je za osudu i sigurno ne doprinosi slici Hrvatske kao sigurne destinacije", rekao je Krešić.

Ko je gradonačelnica koja sme da "udari na Torcidu"

 Eduard Andrić, predsednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske kaže da su radnici iz susedstva najkompetentniji jer znaju jezik pa im je lakše u komunikaciji s kolegama i gotovo svi pričaju barem engleski, za razliku od, kako kaže, sezonaca koji dolaze iz Malezije ili Filipina.

"Iskreno verujem da je ovo izdvojen slučaj i da se to više neće događati, bilo je i pre nekih incidenata u srednjoj Dalmaciji, ali moram reći da na primer u Istri nema tih problema. Ovakvi napadi su za svaku osudu i moramo svi ići ka tome da se to ne događa, da se ljudima usadi da je bitan svaki radnik, a pozivanje na neku prošlost je besmisleno, bilo bi pogubno da ih prozivamo i tučemo jer su druge nacionalnosti", smatra Andrić.

Navodi da je u Hrvatsku najviše radnika stiglo s područja Banjaluke i Trebinja. Istakao je da ovakvi napadi poput ovog na Braču jako loše utiče i na sliku Hrvatske u svetu.

Oslobođeni napadači na Srbe na Braču


"Iskreno verujem da neće biti straha među Srbima koji bi hteli ili razmišljaju o dolasku ove sezone. Nama je u ovom trenu bitan svaki radnik koji dođe bez obzira odakle je. U poslednje vreme često kad obilazim radnike po terenu, ističem da nije dobar animozitet između domaćih stalno zaposlenih i sezonaca koji dolaze sa strane".

Problem je što su poslodavci stvorili netrpeljivost među njima jer se često sezoncima koji nisu za stalno, daju posebni ugovori s većom platom uz plaćanje hrane i smeštaja i onda su domaći nezadovoljni jer su stručniji u poslu od sezonaca i podnose veći teret na poslu, a na kraju imaju manju platu. Tako da taj deo nije dobar, stvara se netrpeljivost među radnicima", smatra Andrić.

Problem je, kaže, i što stariji radnici, pogotovo s dubrovačkog područja, ne podnose radnike iz Srbije ili Trebinja, što nije u redu.

"Nedavno sam bio u Dubrovniku i tamo ima puno zaposlenih sezonaca iz Trebinja, a domaći pojedinci koji su učestvovali u ratu i još rade se bune jer navode kako su ih ovi u ratu tukli, a sad dolaze tu da rade. I ja sam im rekao kako to nema smisla, ovi mladi sezonci iz Srbije i BiH nisu ni bili rođeni za vreme rata ili su bili bebe, dakle nisu ih oni mogli napadati. Nema smisla sve njih generalizovati, isto tako bismo se mogli onda setiti i 1. i 2. svetskog rata i ko nas je tad napadao, a sad su nam glavni gosti oko kojih trčimo. Dakle, gledati ko je otkuda je besmisleno, ne možemo tako da razmišljamo", rekao je Andrić za Index.

Jako je, kaže, loše gledati na neke nacije kao na neprijatelje Hrvatske i to ne samo za naš turizam već i za Hrvatsku generalno.

"Tako zasigurno ne ostavljamo dobar utisak u svetu. Kad-tad će i susedne zemlje ući u EU pa neće biti granica i tad će biti još više zaposlenih iz tih zemalja, a možda će i neki naši raditi u Srbiji tako da bi zaista bilo loše da se ponašamo kao neprijatelji", rekao je Andrić te još jednom naveo kako se nada da se ovakve situacije više neće događati.

Podsetivši na neke od napada na Srbe u Hrvatskoj, Index podseća da je juče preminuo Radoje Petković (63), potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinski preduzetnik koji je brutalno pretučen 24. aprila ispred jednog kafića u Viškovu.

Pre četiri meseca napadnuti su vaterpolisti Crvene zvezde na splitskoj Rivi. Bili su u trenerkama s klupskim obeležjima što je zasmetalo lokalnim mladićima koji su ih napali. Najteže je prošao golman Aleksandro Kralj koji je nakon udarca u glavu, kako bi se spasio od daljih batina, skočio u more.

U septembru prošle godine na parkiralištu u Ulici put Gazića u Zadru, nepoznate su osobe prišle dvojici muškarca starosti oko 30 godina i najpre su ih napali verbalno, a potom i fizički, saopštila je tada policija, podseća Index.

Komentari 61

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aco

Daj ne ucite svoju dijecu pogresno.Mozda su vas tukli krajiski srbi a NE srbijanci.Prestanite vise da lazete sami sebe.

Milan

@aco oni jadni nisu nikog tukli. Bas mi zao jadna nevinasca!

Mira

U Hrvatsku NIKADA...nisam bila od 1991. niti imam nameru da odem....gadi mi se....nikome u inostranstvu ne preporučujem Hrvatsku...loši ljudi, loša zemlja bez obzira na prirodne lepote...nije priroda kriva što tu žive zle duše !!!

special image