Ubice Milana Pantića i dalje na slobodi

V. N.

11. 06. 2019. u 08:10

Navršava se 18 godina od stradanja novinara "Večernjih novosti". Tužilaštvo u Jagodini ima nova saznanja, očekuju da će otkriti krivce za zločin

Убице Милана Пантића и даље на слободи

Milan Pantić

VIŠE tužilaštvo u Jagodini došlo je do novih informacija o ubistvu dopisnika "Večernjih novosti" Milana Pantića. Istraga je još u toku, a postoji i više indicija koje će tek biti proverene.

U jagodinskom Višem tužilaštvu naglašavaju da svaku novu činjenicu koja bi mogla da vodi do izvršilaca temeljno ispituju.

- Istraga svakako ne tapka u mestu. Odlično sarađujemo sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara, što će nas, očekujemo, dovesti na cilj - otkrivanje ubica i nalogodavaca - kažu u Višem tužilaštvu.

U iščekivanju rasvetljavanja okolnosti pod kojima je izgubio život i konačnog izvođenja ubica pred lice pravde, porodica, prijatelji i kolege obeležiće u Jagodini 18 godina od ubistva Milana Pantića. Ubijenom dopisniku "Novosti" počast će biti odata na jagodinskom groblju, ispred biste na Trgu Milana Pantića i na ulazu u zgradu u kojoj je živeo i gde je ubijen.

U jagodinskoj biblioteci biće održana ceremonija dodele nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju zajednički dodeljuju "Večernje novosti". Ovogodišnji laureat je američki nezavisni novinar Džeremi Skejhil.

Komisija za istraživanje Pantićevog ubistva došla je do saznanja koja su pre tri godine bila osnov za tvrdnju da je napravljen krupan korak ka rasvetljavanju ovog zločina.

- Istraga se još vodi u cilju dokazivanja motiva kroz koji se dolazi do naručioca, kao i do samih izvršilaca - kaže šef komisije Veran Matić. - I dalje smo na stanovištu da je motiv za Pantićevo ubistvo bila korupcija prilikom privatizacije. Trebalo ga je ućutkati da ne piše o tim stvarima jer je svojim pisanjem ometao naum naručilaca. Nakon njegovog ubistva otvorena su vrata za nesmetano delovanje istih tih ljudi koji su ga ućutkali.

Matić ističe i da je Radna grupa MUP u svakodnevnom kontaktu sa Tužilaštvom i postupajućim tužiocem i da rade na prikupljanju materijalnih dokaza da se pređe iz tužilačke istrage protiv N. N. izvršilaca u podizanje optužnice.

- Što se tiče Komisije, a mogu slobodno da kažem Radne grupe i Tužilaštva, naglašavam da nećemo odustati do konačnog rezultata. Nadležni organi se maksimalno zalažu, ali treba biti svestan i težine ovog predmeta zbog ranije aljkavosti i protoka vremena - navodi Matić.


SIMBOL SLOBODE REČI

DOPISNIK "Novosti" Milan Pantić usmrćen je na današnji dan 2001. godine. Ubijen je u ulazu zgrade gde je sa porodicom živeo u Ulici Branka Radičevića. Naneto mu je više povreda tupim predmetom, od čijih posledica je preminuo. Zbog istrajnosti u istraživanju i beskompromisnosti u izveštavanju, koje je platio životom, Pantić je postao jedan od simbola slobodnog novinarstva u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije