Ex -Yu

Gutereš sa Dačićem: Zabrinut zbog situacije na Kosmetu

Gutereš sa Dačićem: Zabrinut zbog situacije na Kosmetu
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije | Gutereš sa Dačićem: Zabrinut zbog situacije na Kosmetu

BEOGRAD/NJUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u razgovoru sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem izrazio zabrinutost povodom situacije na Kosovu i Metohiji nakon nedavne akcije kosovskih policijskih snaga na sjeveru te pokrajine i incidenta u kojem su uhapšeni pripadnici Unmika.

Gutereš je rekao da Unmik radi u složenim okolnostima i da je kontinuirano izložen provokacijama, čiji cilj je konačno ukidanje te misije.

Dačić, koji se sa Guterešom sastao na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti UN posvećene izvještaju o radu Unmika, naglasio je da Srbija ostaje posvećena pregovorima i postizanju rješenja mirnim putem, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je istakao je da srpsko stanovništvo na Kosmetu neprekidno izloženo provokacijama i zastrašivanju.

Dačić je napomenuo da je u govoru na sjednici Savjeta bezbjednosti UN upozorio na mogućnost novih incidenata na sjeveru Kosmeta i pozvao Savjet bezbjednosti da ozbiljno shvati ovo upozorenje i preduzme preventivne mjere kako ne bi došlo do dalje eskalacije na terenu.

Uoči jučerašnje sjednice Savjeta bezbjednosti, Dačić je imao bilateralni susret sa stalnim predstavnikom Kuvajta Mansurom el Otaibijem, koji je i predsjedavajućim Savjetu bezbjednosti za jun.

Šef srpske diplomatije potvrdio je tokom susreta sa Otaibijem da Srbija ostaje posvećena rješavanju pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog i kompromis.

On je prenio i spremnost Beograda da radi na jačanju bilateralne saradnje sa Kuvajtom u oblastima od obostranog interesa.

Ambasador Otaibi je istakao da Kuvajt podržava dijalog između Beograda i Prištine, uz ocjenu da je potrebno vremena i strpljenja za postizanje političkog rješenja.

Otaibi je potvrdio zainteresovanost Kuvajta za unapređenje bilateralnih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije