11. jun  2019. 08.32  →  13.48 | Izvor: Tanjug

Dodik: Ako Izetbegović ostvari svoju najavu, BiH će nestati

BANJALUKA -

Jednostrani potezi samo mogu dovesti do nestanka BiH, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik SNSD Milorad Dodik, povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da će ta stranka kada uđe u vlast jednostrano poslati Akcioni plan za članstvo BiH u NATO.

Dodik je, prenosi RTRS, rekao da je Izetbegović to spomenuo i na poslednjem zajedničkom sastanku između SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

"Ja sam mu odgovorio da samo proba da to uradi. Prvi put kada neko to uradi neka računa da nema BiH više. Mi i priželjkujemo takve postupke", rekao je Dodik.

Kako je rekao, tu njegovu izjavu svi mogu da tumače kako žele.

"Kada neko uradi nešto unilateralno, bez dogovora, onda šta će nam Savet ministara, šta će nam parlament ako neki ministar može sam otići tamo i nešto uraditi. Od tog trenutka BiH neće biti", rekao je Dodik.

Hteli su vojsku na granici, odbio sam

Dodik je izjavio da je na sednici Predsedništva traženo da se zbog priliva migranata vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, ali da je on to odbio.

"Sednica je završena bez bilo kakve odluke", rekao je Dodik novinarima nakon sednice, prenosi sarajevska N1 televizija.

On je dodao da je odbio taj predlog jer to nije nadležnost vojske.

"Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilan Savet ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sledeću sednicu'', objasnio je Dodik.

Kako je rekao, odbio je i zaključak o raspoređivanju centara za smeštaj migranata po celoj BiH.

"Džaferović je predložio da se donese zaključak koji podrazumeva da se centri za smeštaj migranata rasporede po celoj Bosni i Hercegovini. Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri, jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu'', rekao je Dodik i dodao da je problem s migrantima serviran nižim nivoima vlasti.

Džaferović: Dodik odbio da se teret krize rasporedi na BiH

Džaferović je izjavio da je na sednici Predsedništva predložio da se teret migrantske krize rasporedi na celu Bosnu i Hercegovinu i da nije korektno što Dodik to nije prihvatio.

"Nisam za to da se u BiH postavljaju bilo kakve tehničke prepreke. To je put da se zaštitimo od ilegalnih migranata. Migranti treba da budu raspoređeni u celoj BiH. Teret migrantske krize se mora rasporediti na celu BiH. Nije u redu da se teret podeli na dva ili tri kantona", kazao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, on je predložio zaključak da se takva odluka donese i da se lakše podnese migrantska kriza, ali je Dodik to odbio.

"Mislim da je Komšić ponudio jednu odluku koja je u skladu sa zakonom. Navodi se angažman vojske koja ne može da upotrebljava oružje. To bi jednostavno bila pomoć Graničnoj policiji BiH. Granična policija je jedina nadležna, ali upotreba Oružanih snaga ne bi bila protivna zakonu", rekao je Džaferović.

Broj komentara: 1

Neutralan  11. 06. 2019. | 09:59
Ona ce se spasiti od takvih kao ti