Rusija u SB UN: Vljora Čitaku laže umesto da se izvini

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Polanski optužio je Vljoru Čitaku da laže i insinuira kako bi opravdala policijsku akciju na severu KiM 28. maja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.06.2019.

19:40

Rusija u SB UN: Vljora Čitaku laže umesto da se izvini
Drew Angerer/Getty Images

"Nezakonita akcija je tako očigledna. Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno da izgovori njegovo ime", rekao je ruski diplomata na sednici SB UN na kojoj se govori o situaciji na KiM.

Polanski je rekao da je Rusija očekivala izvinjenje Prištine.

Naveo je da je službenik UNMIK-a Mihail Krasnoščenkov pretučen i uhapšen dok je obavljao svoju dužnost, a da je Vljora Čitaku iznela prištinsku verziju policijske akcije koja nije logična.

"Da li i sami verujete u te besmislice?", upitao je Polanski i dodao da postoje fotografije, ali i snimci na internetu koji pokazuju šta se zaista desilo.

On je ocenio da akcije kosovske policije nisu imale za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, već da je Priština želela da pokaže da može da preuzme sever, budući da to nije uspela nekoliko dana ranije, na izborima na kojima je pobedila Srpska lista.

Naveo je da je Priština počela kampanju protiv UN i Rusije čiji je cilj da se diskredituje UNMIK kako bi otišao sa KiM, ali i da se odbrani takozvana država Kosovo.

On je istakao da je ruska pozicija poznata, da se ta zemlja zalaže za kompromisno rešenje zasnovano na Rezoluciji 1244, te istakao da je destruktivno uvoditi rokove za konačno rešenje.

"Potrebno je da se obe strane dogovore, a da to odobre i SB UN. Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine", istakao je Polanski.

On je kritikovao to što američki ambasador nije ustao u odbranu diplomatskog imuniteta koji uživaju službenici misija UN, te podsetio da pripadnici misija UN ne podlažu međunarodnom pravu, kao i da uživaju potpuni imunitet.

"Svedoci smo fabrikovanih priča o ruskim špijunima", rekao je ruski diplomata.

On je postavio pitanje i o "tajnovitim aktivnostima" koje se, kako je naveo, odvijaju unutar američke baze Bondstil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: