• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bašta fest: Četiri dana besplatnih filmova!

Izvor mondo.rs

Šesto izdanje festivala donosi 24 filma u međunarodnom takmičarskom programu.

Pokrenut i voden od strane tima mladih filmskih autora, ovaj festival je dobar primer razvoja inicijative i kreativnog entuzijazma. S idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzicki, prateci i edukativni program na Zlatiborski okrug. Najveci uspeh festivala je cinjenica da je tokom protekih pet godina postao tacka sretanja studenata, mladih filmskih autora iz citavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, a medu kojima su bili i Dragan Bjelogrlic, Hana Selimovic, Milan Maric, Slaven Došlo i Marko Janketic.

Glavni, filmski program Bašta festa je medunarodnog i takmicarskog karaktera. Selektor festivala Nikola Ljuca, u saradnji sa umetnickom direktorkom Šuša Majom, izabrao je 24 filmova iz 18 zemalja, od toga cetiri domaca, koji cine uzbudljiv i raznovrsan takmicarski program! U tri dana publika ce imati prilike da vidi filmove iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, BiH, Danske, Švedske, Poljske, Austrije, Francuske, SAD, Kanade, Belgije, Grcke, Italije, Irana, Holandije i Islanda, a ono na šta je tim festivala narocito ponosan je to što sedam rediteljki potpisuje filmove, kao i da je pet naslova iz regiona.

Bašta fest se svake godine tradicionalno zatvara filmovima domacih mladih autora, a ovoga puta to je debitantsko dugometražno ostvarenje mladog reditelja Raška Miljkovica "Zlogonje"!

Pored glavnog takmicarskog, edukativnog, muzickog i decjeg programa, u okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja, šestog Bašta festa, uz podršku Filmskog centra Srbije, uvodii se novi Industry program -- besplatna radionica za prezentaciju projekta namenjenu mladim filmskim rediteljima iz Srbije -- Bašta pitch! Mentorka programa je scenaristkinja i producentkinja Mina Ðukic. U okviru Industry programa mladi reditelji koji se prijave ce u višednevnom radu sa mentorom proci kroz pripremu za završni pic (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada ce od strane žirija biti izabran pobednik, koji dobija novcanu nagradu od 500€ za pocetak rada na svom ostvarenju.

Nagrade na Bašta festu se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), za najbolji scenario (Zlatna inspiracija) i nagradu za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija). Buduci da ima nameru da podstice svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta cast, pojedincu ili inicijativi koju smatra znacajnom. Žiri mladih sacinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takode dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo ucešce u samom programu podstice kriticki stav omladine koja cini dobar deo publike, kao i volonterskog tima festivala. Bašta fest je decu i mlade prepoznao kao neumorne i znatiželjne posetioce projekcija, ali i kao svoje važne buduce saradnike.

Bašta fest - internacionalni festival kratkog igranog filma održava se od 4. do 7. jula 2019. u Bajinoj Bašti, a ulaz na sve programe festivala je besplatan.



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE