Miraš hvali Đukanovića, narod podeljen

V. KADIĆ

10. 06. 2019. u 12:21

Serija režimskih napada na Mitropoliju SPC dubinski podelila društvo u Crnoj Gori. Dedeić: Milo je u pravu, on je najsposobniji političar Evrope

Мираш хвали Ђукановића, народ подељен

Miraš Dedeić Foto: Arhiva V. N.

OTPOR otimanju imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i državnog kreiranja takozvane Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) crvena je linija odbrane dostojanstva ne samo srpskog naroda u Crnoj Gori, već i svih njenih građana.

Sa ovom porukom pravoslavni vernici Crne Gore najavljuju svoju borbu, nakon poslednje serije režimskih udara na Mitropoliju. Predloženi propisi, kao i najava predesednika Mila Đukanovića o uzdizanju nepriznate CPC produbili su odavno već dubok procep među crnogorskim građanima.

Zadovoljstvo ovom atmosferom ne krije vođa CPC Miraš Dedeić, koji smatra da je režim Mila Đukanovića, kako kaže, "najsposobnijeg političara Evrope", izabrao pravi momenat za akciju protiv SPC.

- Đukanović je to imao u planu i ranije, ali političari moraju da čekaju pravo vreme da nešto saopšte, da ne bi došlo do sukoba. On zna kad će šta reći, i izabrao je pravi momenat. Bila bi druga Srebrenica da nismo čekali sa tim! Srpska crkva je stalno radila tako da se mogu izazvati nemiri - rekao je u ponedeljak vidno osokoljeni Dedeić.

Anatemisani poglavar CPC pozdravlja predloženi Zakon o slobodi veroispovesti koji je usvojila vlada Duška Markovića i koji predviđa otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.


- Crkva je obnovljena 1993. godine, a oduvek je bila prisutna kao autokefalna CPC - ustvrdio je Dedeić, dodajući još jedno neverovatno "otkriće" - da je Srpska pravoslavna crkva priznata tek na Berlinskom kongresu!

Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici

Izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića minule subote na izbornoj konferenciji DPS Nikšića, na kojoj je najavio "obnovu crnogorske crkve", dodatno je podigla tenzije u državi, i zabrinula sve u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

- Đukanovićeva izjava da će kroz novi Zakon o slobodi veroispovesti stvoriti nekakvu novu crkvu kako bi se zatrlo postojanje Mitropolije poslednji je čin obračuna sa istinskim vrednostima našeg naroda - poručili su iz Demokratskog fronta. - Zbog toga smatramo neophodnim da 15. juna, čitav pravdoljubivi narod bude u Hramu Hristovog vaskrsenja, kako bismo đavolovom šegrtu na funkciji predsednika države poslali poruku da smo u odbrani naših svetinja spremni položiti i život.

Glas protiv pravnog i političkog nasilja vernici SPC dići će na saboru, koji je zakazan za subotu u Podgorici. Liturgiju će služiti mitropolit Amfilohije sa celokupnim sveštenstvom Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke. Na skupu će biti pročitana Deklaracija odbrane pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Milo Đukanović, Foto N. Mandić

VUČIĆU, POMOZI!

PREDSEDNIK Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore dr Momčilo Vuksanović uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. On je zatražio da Vučić uključi sav svoj državnički kapacitet kako bi se zaštitili SPC u Crnoj Gori i srpski narodni identitet.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Драган Јовановић

12.06.2019. 05:20

Замолио бих уредништво Вечерњих новости да више не објављује фотографије овог брачног пара, јер изазива ужасне реакције.