Pregovori dve Koreje tek kad se steknu uslovi

Iz kabineta predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina saopšteno je da će se samit dve Koreje u junu teško održati.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

11:47

Pregovori dve Koreje tek kad se steknu uslovi
KIMMO BRANDT/EPA-EFE

U južnokorejskim medijima pojavile su se spekulacije da bi Mun mogao da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom pre nego što američki predsednik Donald Tramp poseti Seul kasnije ovog meseca.

Tramp bi trebalo da boravi u Seulu posle samita Grupe 20 najvećih ekonomija, koji se održava u Japanu 28. i 29. juna.

Iz kabineta južnokorejskog predsednika navodi se da je problem u tajmingu, ali da "vrata ostaju otvorena" za eventualni samit, prenosi agencija Jonap.

"Ralno, izgleda teško da će se održati (samit dve Koreje) ovog meseca, s obzirom na tajming", kaže se u saopštenju.

"Ne možemo baš sa sigurnošću da tvrdimo da samita dve Koreje neće biti krajem juna. Pregovori mogu da počnu čim se steknu uslovi", dodaje se.

Mun i Kim su imali tri samita prošle godine, dva u pograničnom selu Panmundžomu u aprilu i maju prošle godine, i u Pjongjangu u septembru.

Mun želi da bude posrednik izmedju SAD i Severne Koreje u razgovorima u vezi sa odustajanjem Pjongjanga od nuklearnog programa.

Ti razgovori o denuklearizaciji su u zastoju od kako se u februaru bez dogovora završio samit Trampa i Kima, podseća južnokorejska novinska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: