Uhapšen zbog sumnje da je podstrekivao na ubistvo Dodika

Z. H. iz Lukavca osumnjičen je da je preko društvenih mreža podstrekivao na ubistvo Predsedavajućeg predsedništa BiH Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Prema informacijama portala Srpska Info, koje prenosi RTRS, on je tražio snajperistu koji bi ubio funkcionere Republike Srpske.

Portparolka MUP-a Srpske Mirna Miljanović rekla je da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma podnela Republičkom tužilaštvu izveštaj protiv Z. H. zbog sumnje da je počinio krivično djelo "javno podsticanje na terorističke aktivnosti".

"On je osumnjičen da je 23. januara ove godine na svom Fejsbuk profilu iznio lične ideje kojima je podsticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika Republike Srpske", navela je Miljanovićeva.

Kako nezvanično saznaje portal Srpskainfo, Z. H. je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažuje snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanovićevu.

"Osim protiv zvaničnika, Z. H. je pozivao i na napade na narod u Republici Srpskoj. On je tražio da se angažuje iskusni snajperista koji bi ispunio njegove zahteve. Ove pretnje su shvaćene ozbiljno i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma je odmah reagovala", rekao je izvor Srpskainfo.

Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Reč je o radikalnom propagandnom materijalu, istakao je izvor portala Srpskainfo.

Z. H., inače, nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta, a svoj sporni status obrisao je s Fejsbuka.

Prema krivičnom zakoniku Republike Srpske, za javno podsticanje na terorističke aktivnosti može se izreći kazna zatvora od najmanje tri godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet